Οι περισσότεροι αναλυτές συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η σύγκρουση θα είναι μακράς διαρκείας. Κάποιοι έλεγαν ότι η Ουκρανία θα γίνει το «Βιετνάμ του Πούτιν», ενώ οι πιο κυνικοί, με κύριο εκφραστή τον Χένρι Κίσινγκερ, σημείωναν ότι για να λήξει ο πόλεμος θα πρέπει η Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη, θέση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου.
Οι διπλωματικές ζυμώσεις στο παρασκήνιο παραμένουν έντονες, όμως ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι δύσκολα θα υπάρξει αποκλιμάκωση κατά το προσεχές διάστημα, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις για την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι μικρότερη περίπου κατά 1,5% σε σχέση με τις εκτιμήσεις στις αρχές της χρονιάς, ενώ ο πληθωρισμός 4% με 5% επάνω.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι έχουμε ταυτόχρονα τέσσερις κρίσεις οι οποίες είναι συνυφασμένες. Υψηλός πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, επισιτιστική κρίση και κλιματική.
Σκάκι για τρεις
«Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα εάν συγκεντρωθούμε μόνο σε μία από αυτές, αλλά εάν δεν λυθεί κανένα από τα προβλήματα, πραγματικά φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε μία παγκόσμια ύφεση με τρομερές επιπτώσεις στην παγκόσμια σταθερότητα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
Ο πρωθυπουργός στις συνομιλίες που είχε με επενδυτές και ηγέτες άλλων κρατών στο Νταβός ανέδειξε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας αλλά σίγουρα αφουγκράσθηκε τις ανησυχίες για την επόμενη χρονιά. Μπορεί η Λαγκάρντ να δηλώνει ότι προς το παρόν δεν βλέπει ύφεση στην ευρωζώνη, αλλά κανείς δεν μιλά με βεβαιότητα, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει σε εφαρμογή ακόμη και σχέδια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη τον χειμώνα.
Ολα αυτά δείχνουν πόσο δύσκολη είναι η εξίσωση της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός κινείται με θετικό πρόσημο και όλοι οι παράγοντες του κλάδου εύχονται να μην υπάρξει κάποια ανεπιθύμητη κλιμάκωση στα ανοιχτά μέτωπα ώστε να κυλήσει η περίοδος ομαλά. Επιπλέον η χώρα μας έχει μπει στον επενδυτικό χάρτη καταγράφοντας αξιοσημείωτη αύξηση των κεφαλαίων που τοποθετούνται στην αγορά.
Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός φρενάρει την ανάπτυξη και η επιδείνωση του κλίματος στην Ευρώπη προσθέτει δυσκολίες στον δημοσιονομικό σχεδιασμό. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η ακρίβεια θα παραμείνει ισχυρή και τους επόμενους μήνες λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ολα τα σενάρια, και τα πιο δυσμενή, πρέπει να εξετασθούν σχολαστικά από την κυβέρνηση για να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις γιατί η αβεβαιότητα φορτώνει βάρη.