Τα πράγματα σοβαρεύουν όταν η Κουμουνδούρου χάνει την μπάλα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, σε μια περίοδο κατά την οποία κάθε λέξη μετράει και κάθε βήμα απαιτεί προσοχή. Μόλις χθες, όταν η Αγκυρα κλιμάκωνε την εμπρηστική της ρητορική και ο Τσαβούσογλου απειλούσε ότι «έχει ξεχειλίσει το ποτήρι με τη στρατιωτικοποίηση Λέσβου και Σάμου», ο Δημήτρης Βίτσας, αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήριζε αχρείαστες τις συμφωνίες που συνήψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, λέγοντας μάλιστα ότι δημιούργησαν νέα προβλήματα στη χώρα μας.
Πρόκειται για μία πρωτοφανή δήλωση, η οποία βέβαια δεν απέχει πολύ από την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν υπερψήφισε τις σχετικές συμφωνίες στη Βουλή. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνταν άλλα επιχειρήματα, που επίσης αποδείχθηκαν σαθρά. Δεν είχε ψηφίσει τη συμφωνία με τη Γαλλία επειδή, όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας, υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσουν φέρετρα με την ελληνική σημαία από την εμπόλεμη ζώνη του Σαχέλ. Λεπτομέρεια -και οι γαλλικές δυνάμεις αποχώρησαν από την αφρικανική περιοχή-, εάν ο Μητσοτάκης άκουγε τον Τσίπρα, τότε η Ελλάδα δεν θα είχε την ασπίδα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής δύναμης και το «Σαρλ ντε Γκολ» δεν θα συμμετείχε τώρα σε κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο. Οσο για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, είναι τόσο επιζήμια για τη χώρα μας, που μέχρι και ο Ερντογάν έχει γίνει Τούρκος για το περιεχόμενό της, απειλώντας την Ελλάδα επειδή συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μία φορά εμφανίζεται κατώτερος των περιστάσεων, σε περίοδο έντασης προτάσσει τις ιδεοληψίες του από το εθνικό συμφέρον, αλλά και από την κοινή λογική.
Η προσγείωση του ΠΑΣΟΚ
Η σύνθεση του Τασούλα
Ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπεί τον πρόεδρο του κόμματος στις συνεδριάσεις της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με μία ανάρτησή του κατηγόρησε την κυβέρνηση για την άνοδο των επιτοκίων. «Ενα χρόνο πριν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, όπως αποτυπώθηκε στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, ήταν 0,78%, χθες υπερέβη το 5%, θυμίζοντας εποχές Ν.Δ.-Καραμανλή», έγραψε σχετικά, αποτυπώνοντας τη γραμμή του κόμματος στα θέματα της οικονομίας. Λίγο αργότερα ο ίδιος έκανε λόγο για «τη δεξιά νεοσυντηρητική κυβέρνηση Μητσοτάκη που προσπαθεί να χαϊδέψει το ακροδεξιό ακροατήριό της, έχοντας σε πρώτο ρόλο στελέχη με σχετικές καταβολές και ρητορική, ευκαιρία για όλους να αντιληφθούν πόσο ψεύτικο είναι το κεντρώο της προσωπείο». Εάν αναφέρεται στα πρώην στελέχη του ΛΑ.ΟΣ., που βρίσκονται σήμερα στα υπουργικά έδρανα, να θυμίσουμε στον κ. Κατρίνη ότι είχαν συνεργασθεί αρμονικότατα με το ΠΑΣΟΚ και κατά την περίοδο Παπαδήμου, αλλά και κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από Σαμαρά και Βενιζέλο.
Οσο για τα επιτόκια, όλοι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά διεθνές λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αναταραχής στις αγορές. Το δεκαετές είναι στο 4,9%, όταν στην Ιταλία είναι 4,7%, στην Ισπανία 3,4%, στην Αγγλία 4,5% και στην κραταιά Γερμανία 2,4%. Οσο για τις εποχές Καραμανλή, υπήρχε και εποχή Γιώργου Παπανδρέου, όταν το επιτόκιο είχε φτάσει στο 15%. Οι επιθέσεις που εξαπολύει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, και μάλιστα με επιχειρήματα που δεν έχουν βάση, αναδεικνύουν ταυτόχρονα την αδυναμία του κόμματος να ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση μακριά από κορόνες που θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρόβλημα αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ υποχωρεί κατά 1% με 1,5% σε σχέση με τον Ιούλιο και ενώ είχε μεσολαβήσει η υπόθεση των υποκλοπών, που είχε ως θύμα τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η διαχείριση του θέματος από τον αρχηγό του κόμματος δεν θεωρήθηκε επιτυχής και μπορεί η πτώση να φέρει και προσγείωση, όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες.