Καμία επένδυση, όσο γενναία κι αν είναι, καμία επιχείρηση, όσο μεγάλη κι αν είναι, δεν πρόκειται να πετύχει, αν δεν έχει τελικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων που επηρεάζονται από αυτήν. Στην περίπτωση της Google, πίσω από τα νούμερα βρίσκονται εκατοντάδες ιστορίες νέων και λιγότερων νέων ανθρώπων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα πρακτικά εργαλεία που προσφέρει για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Να στήσουν τη δική τους επιχείρηση στο Διαδίκτυο ή να επεκτείνουν ψηφιακά το φυσικό τους κατάστημα, να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν, να διαφημιστούν, να αποκτήσουν soft skills.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Εχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν ότι δεν πρόκειται για μια επένδυση που αφορά κάποιους σε κάποιον ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης, αλλά τους πολλούς που ζουν δίπλα μας, ανεξαρτήτως κοινωνικού και οικονομικού στάτους. Και αυτό διότι το Cloud Region στην ουσία υποστηρίζει υπερυψηλές ταχύτητες για εργασίες που απλώνονται από την ψηφιακή μηχανοργάνωση μέχρι την παραγωγή πολυμέσων. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν δύο Κέντρα Αριστείας στην περιφέρεια (Θεσσαλονίκη και Πάτρα) και όχι στην Αθήνα, κάτι που συμβάλλει στην ισορροπημένη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.
Και δεν είναι μόνο η Google. Η κυβέρνηση πρέπει να πιστωθεί ότι κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τις μεγαλύτερες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας του κόσμου και να προσελκύσει κεφάλαια που ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, οι επενδύσεις αυτές νομοτελειακά προσελκύουν εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης, άρα και Ελληνες που τα τελευταία χρόνια έφυγαν στο εξωτερικό. Η αναστροφή του brain drain φυσικά δεν γίνεται αν οι θέσεις εργασίας δεν είναι καλοπληρωμένες, κάτι που συμπαρασύρει όλο το οικοσύστημα που αναπτύσσεται γύρω από αυτό. Από τη Μicrosoft και τη Cisco μέχρι την Amazon και την Accenture είναι μερικά «σύννεφα» δρόμος. Αλλά αυτά τα clouds είναι προσγειωμένα στη γη.