Ομως τώρα που ο καγκελάριος Σολτς είδε, αφενός, στις τοπικές εκλογές της Ανατολικής Γερμανίας ότι μόνον ένας στους δέκα ψήφισε ένα από τα τρία κόμματα που συγκροτούν τον ομοσπονδιακό κυβερνητικό συνασπισμό του και, αφετέρου, τον θρίαμβο της άκρας Δεξιάς, πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -στα κρατίδια Θουριγγία και Σαξονία- είναι πανικόβλητος. Επισημαίνω ότι η «Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ-BSW», με κεντρικές πολιτικές κατά της μετανάστευσης και υπέρ της Ρσσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αναδείχθηκε τρίτο κόμμα, με διψήφιο ποσοστό.
Η πραγματικότητα είναι πως τον τριμερή ομοσπονδιακό συνασπισμό υπό τον Σολτς συγκρατεί πλέον μόνον ο φόβος των επικείμενων, 2025, ομοσπονδιακών εκλογών, που μάλλον προοιωνίζονται δυσάρεστες εκπλήξεις. Η κυβέρνησή του εκπέμπει ηττοπαθή εικόνα. Και μόνο που έβαλε στο τραπέζι «επιπρόσθετη χρηματοδότηση σε χώρες πρώτης γραμμής -διάβαζε Ελλάδα- για απελαθέντες, επιβάλλοντας ταυτόχρονα ελέγχους στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας -διάβαζε κλείσιμο-, παραμερίζοντας και τη Συνθήκη Σένγκεν, αποδεικνύει τον πανικό του.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δεδομένη πλέον την, εν συνόλω, αναδιάταξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το Μεταναστευτικό, από την Αυστρία, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, πρόβαλε το αίτημα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του φράκτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Εβρο – σημειώνοντας ταυτόχρονα πως είτε ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα είτε όχι ο φράκτης θα τελειώσει. Στη Γερμανία απάντησε ότι δεν περνούν οι σχεδιασμοί της: «Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, δεν μπορεί να επωμιστεί το δυσανάλογο μεγάλο βάρος, επειδή φυλάει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».
Με έναν λόγο, δεν θα εγκλωβιστούν μετανάστες στην Ελλάδα, είτε σε καθεστώς ασύλου είτε όχι, επειδή ο Σολτς τρόμαξε από το τεράστιο πολιτικό κόστος και τώρα καταργεί τις προηγούμενες αποφάσεις, με κινήσεις μεμονωμένες και σπασμωδικές, επιχειρώντας να τους ξαποστείλει στις χώρες πρώτης υποδοχής. Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι προτεραιότητα για τους Ελληνες. Αλλά η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα σχέδια του Σολτς είναι σαφής και ολοκληρωμένη: «Κάτι τέτοιο δεν συζητείται, ούτε ως αστείο».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα προσφέρει… βούτυρο για το ψωμί των κομμάτων της άκρας Δεξιάς, ώστε να εμφανίζονται στη Βουλή οι ενδημικοί… Σάρα Βάγκενκνεχτ πατριωτικότεροι των πατριωτών. Νισάφι πια!