Αλλά ακόμη και με το τσουνάμι των απρόβλεπτων δυσκολιών που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., το πρόσημο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας παραμένει θετικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ένα από τα πιο σημαντικά της χώρας, το οποίο είδε για μία ακόμη χρονιά να εκτινάσσονται οι εγγραφές νέων μελών του και να μειώνονται ακόμη περισσότερο οι διαγραφές. Ενα αξιόπιστο και θετικό ισοζύγιο, το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΒΕΘ (και σε σύγκριση με το 2021), το 2022 οι εγγραφές πάτησαν… γκάζι (+16%) και οι διαγραφές… φρένο (-11%). Είναι χαρακτηριστικό πως το 2022 όπως προκύπτει από το μητρώο άρχισαν τη λειτουργία τους 513 βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ενώ ρολά κατέβασαν 234. Το 2021, 442 επιχειρήσεις είχαν κάνει έναρξη, ενώ λουκέτο είχαν βάλει 263 επιχειρήσεις.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Τη μερίδα του λέοντος στις εγγραφές, αλλά και τις διαγραφές, κρατούν οι ατομικές επιχειρήσεις τόσο το 2022 όσο και το 2021. Συγκεκριμένα το 2022 εγγραφή έκαναν 331 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ σε διαγραφή προχώρησαν 182 ατομικές επιχειρήσεις. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και το 2021, με 263 ατομικές επιχειρήσεις να αρχίζουν την επιχειρηματική «ζωή» τους και 186 να αποχωρούν από την ενεργό δράση. Κατά τη διάρκεια του 2022, 43 επιχειρήσεις κρίθηκαν ασύμφορες, ενώ δύο οδηγήθηκαν σε λουκέτο λόγω πτώχευσης. Ενα χρόνο νωρίτερα 38 κρίθηκαν ασύμφορες, ενώ μια πτώχευσε. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, εδραιώνεται με το πέρασμα του χρόνου ο εταιρικός τύπος των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), οι οποίες μπορούν να συσταθούν και με κεφάλαιο ενός ευρώ.
Οπως και να έχει, η κυβέρνηση φαίνεται πως κέρδισε το δύσκολο στοίχημα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και να πέτυχε εκεί που η προηγούμενη απέτυχε…