Δεν μπορεί να τιμούν τον Σταϊκούρα και να έχουν αφήσει χωρίς βραβείο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ή ακόμα και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ας δούμε και τις επιδόσεις των πρώην υπουργών, που μάλλον διέλαθαν της προσοχής των αξιολογητών του βρετανικού περιοδικού: Ο Τσακαλώτος κατάφερε σε συνθήκες ύφεσης ή στασιμότητας να σημειώσει υπερπλεονάσματα, τριπλάσια των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών. Μπορεί αυτό να έγινε μέσω της υπερφορολόγησης των πολιτών και η Ελλάδα να βρέθηκε στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αλλά το βραβείο το άξιζε. Μεταξύ μας, ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να διδάσκει στην Οξφόρδη πώς μία οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί με τις τιμές του πετρελαίου στα 40 δολάρια και σε συνθήκες παγκόσμιας ανάκαμψης, όπως συνέβη με τη χώρα μας τη διετία 2015-2016. Η περίπτωση της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προσφέρεται για ακαδημαϊκή έρευνα, δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσίπρας είχε λάβει μία άλλη τιμητική διάκριση, ως ο χειρότερος διαπραγματευτής του κόσμου το 2015, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Κάμερον, που είχε αποφασίσει το δημοψήφισμα για το Brexit.
Βραβείο θα μπορούσε να δοθεί εύκολα και στον Βαρουφάκη, ένα ακόμη «asset» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατά δήλωση του κ. Τσίπρα. Μέσα σε 6 μήνες εφήρμοσε πλήρως τη θεωρία των παιγνίων αλλά δυστυχώς δεν φανήκαμε τυχεροί, χάσαμε. Ο λογαριασμός του πρώτου εξαμήνου υπολογίζεται από 80 μέχρι 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με τον εκτιμητή, όχι μικρό πράγμα για έναν καθηγητή των Οικονομικών Επιστημών. Αλλωστε επί των ημερών του τα ελληνικά ομόλογα είχαν πετύχει άλλη μία σημαντική διάκριση, καθώς είχαν βρεθεί στην τελευταία θέση των «επενδυτικών σκουπιδιών» σύμφωνα με όλους τους πιστοληπτικούς οίκους.
Αντιθέτως, ο Σταϊκούρας μπροστά σε αυτά τα μεγαλεία δεν έχει να αντιπαραβάλει πολλές επιτυχίες. Απλώς κατάφερε μετά το υφεσιακό σοκ της πανδημίας να οδηγήσει την οικονομία στους υψηλότερους αναπτυξιακούς ρυθμούς μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, να διατηρήσει τα δημοσιονομικά σε τροχιά εξυγίανσης και μέσα από την αύξηση του ΑΕΠ να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 159%. Οσο για τα ομόλογα, έχουν αναβαθμισθεί αρκετές φορές και μένει μόνο ένα σκαλοπάτι για να επιστρέψουν στην επενδυτική κλίμακα. «Σιγά τα ωά», όπως είπε πρόσφατα ο Τσίπρας, εάν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και ο Τσακαλώτος στο υπουργείο η Ελλάδα θα βρισκόταν ήδη στην επενδυτική κλίμακα, μάλλον θα λειτουργούσε το «ελατήριο» της οικονομίας, που προσδοκούσε ο ίδιος μάταια να ενεργοποιηθεί την άνοιξη του 2016.
Με την έμφυτη σεμνότητα και σοβαρότητα, ο Σταϊκούρας χάρηκε για τη διάκριση, την απέδωσε στους πολίτες και στη σκληρή προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και επέστρεψε στη δουλειά, χωρίς περιττές φανφάρες ή δαπανηρούς ναρκισσισμούς. Αλλωστε, εκτός από το βραβείο του Banker, ο Σταϊκούρας είχε πάρει «παράσημο» πριν από δύο χρόνια από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κατέθετε πρόταση μομφής κατά του προσώπου του.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η οικονομία αποδεικνύεται το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης και η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταλυτική εν όψει κάλπης.