Ανατρέχοντας στις εφημερίδες, Δεκέμβρη 2019, υπάρχουν εκτενή ρεπορτάζ για την πορεία των συζητήσεων για την ψήφο των αποδήμων, εντός και εκτός Βουλής. Ηταν ένα από τα πιο σημαντικά νομοσχέδια εκσυγχρονισμού, που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με την επιστολική ψήφο η Ελλάδα θα συντασσόταν με την πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ε.Ε. Δυστυχώς, αυτό δεν επετεύχθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε την τελευταία στιγμή, όταν κατέστη φανερό ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιζόταν. Μη φανεί στα μάτια των ομογενών ότι ήταν το μόνο κόμμα που απείχε…
Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται για να ψηφίσουν ομογενείς, απόδημοι και νέοι στο εξωτερικό, λόγω προαπαιτούμενων, είναι θέμα επίλυσης πρακτικών θεμάτων. Θα πρόσθετα, μετά λόγου γνώσεως, ΚΑΙ επικοινωνίας: Πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι, να ενημερωθούν τι πραγματικά προβλέπει ο νόμος!
Σκάκι για τρεις
Ως βασικό εμπόδιο προβάλλεται ότι πρέπει να έχουν ζήσει δύο συνεχόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Διαβάζοντας και πάλι το νόμο διαπίστωσα ότι περιέχει δικλίδα που τους επιτρέπει να ψηφίσουν! Εκατοντάδες χιλιάδες ομογενείς και απόδημοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, επομένως και ΑΦΜ! Αλλά και οι νέοι που ξενιτεύτηκαν, αν δεν έχουν οι ίδιοι ΑΦΜ, εφόσον ο πατέρας ή μητέρα τους ζει στην Ελλάδα, έχουν δικαίωμα ψήφου! Αρκεί μια ηλεκτρονική δήλωση προς το υπουργείο Εσωτερικών για να ασκήσουν το δικαίωμά τους. Επομένως, προέχει ως επείγον, άμεσο και καθοριστικό να ετοιμαστούν οι κατάλογοι από το υπουργείο Εξωτερικών, για να μπορέσουν ψηφίσουν. Από το υπουργείο Εσωτερικών απαιτείται άμεσα η εκστρατεία ενημέρωσης. Να σταλεί προς όλους mail με οδηγίες για τα απαραίτητα βήματα. Οχι εφησυχασμός. Οι λίστες με τους Ελληνες του εξωτερικού που διαθέτουν ακίνητη περιουσία, βρίσκονται στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Γινόμαστε άδικοι όταν λέμε ότι ο νόμος είναι απαγορευτικός για να ψηφίσουν οι απόδημοι, όταν δεν γνωρίζουμε εμείς, αλλά πρωτίστως οι ομογενείς, οι απόδημοι και οι νέοι, τι πραγματικά χρειάζεται για την πολύτιμη εφαρμογή του. Αυτή την επικοινωνία και ενημέρωση πρέπει να κάνει άμεσα η κυβέρνηση. Τα συναρμόδια υπουργεία, Εσωτερικών και Εξωτερικών, οφείλουν να κάνουν όσα απαιτεί ο νόμος. ΤΩΡΑ. Οχι την Κυριακή… των εκλογών.