Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν διαπιστώσει ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, ύστερα από την πολύχρονη μνημονιακή περίοδο της λιτότητας και των διαδοχικών μειώσεων στις αποδοχές.
Η απασχόληση διευρύνεται εντυπωσιακά σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας, ενώ η απόφαση του πρωθυπουργού να αυξηθεί φέτος περίπου κατά 10% ο κατώτατος μισθός, δεν ανέκοψε τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην αγορά εργασίας. Οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ η επανεκκίνηση του τουρισμού δημιούργησε νέες ευκαιρίες συμβάλλοντας στην τόνωση της ζήτησης και ταυτόχρονα πιέζοντας ανοδικά τις αποδοχές.
Ο νόμος της αγοράς έχει τεθεί σε λειτουργία, και όπως σημείωσε ο κ. Πατέλης στον Alpha «δεν είμαστε πια στο 28% ποσοστό ανεργίας αλλά στο 12%, δεν είναι μόνο το θέμα των αποδοχών, πρέπει και ο εργαζόμενος να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και να τηρούνται όλες οι εργασιακές συνθήκες προκειμένου να μείνουν στη δουλειά τους».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, οι άνεργοι τον Μάιο ήταν 596.000, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2019 ήταν 815.000, ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια ξεπέρασε το ορόσημο των τεσσάρων εκατομμυρίων φτάνοντας τους 4.170.000. Σημαντική η αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας στους νέους, αν και παραμένει ακόμη υψηλό στο 30% από 48% το 2020.
Η σύνθεση του Τασούλα
Η πανδημία δημιούργησε σοβαρές αρρυθμίες στην αγορά, δεν είναι τυχαίο ότι τον χειμώνα του 2020 η ανεργία είχε εκτιναχθεί πρόσκαιρα στο 19% λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου στα καταστήματα. Ωστόσο, η κρατική ενίσχυση προς τους μικρομεσαίους ήταν γενναία για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας και η αξιοποίηση των πόρων για νέες επενδύσεις λειτούργησε θετικά στην απασχόληση.
Η οικονομία έχει μπει σε ανοδικό κύκλο, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία. Πολυεθνικοί όμιλοι αλλά και εγχώριες επιχειρήσεις αξιοποιούν το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον και τοποθετούν κεφάλαια σε τουρισμό, πρωτογενή τομέα, κατασκευές και ενέργεια, διαβλέποντας σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες.
Ηδη παρατηρείται έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού κυρίως σε μεταποίηση και υπηρεσίες και για το λόγο αυτό, τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ συναντούν τεράστιο ενδιαφέρον.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το 2009 ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα καταγγέλλοντας την τότε κυβέρνηση για τη γενιά των 700 ευρώ, ως πρωθυπουργός καθιέρωσε τη μερική απασχόληση ως κυρίαρχη στις εργασιακές σχέσεις με μισθούς των 300 και 400 ευρώ, η εξέλιξη αυτή ήταν ένα ακόμα αποτέλεσμα της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του 2015.
Τώρα, η «νεοφιλελεύθερη» κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αυξήσει τους κατώτατους μισθούς σε διψήφια επίπεδα μειώνοντας ταυτόχρονα τις εισφορές των εργαζομένων, ετοιμάζει νέα αναπροσαρμογή του βασικού από την 1η Ιανουαρίου και διαμορφώνει τις συνθήκες στο επιχειρηματικό περιβάλλον για καλύτερες εργασιακές συνθήκες και με αποδοχές που θα συγκρατούν το προσωπικό.
Εάν, μάλιστα, το κλίμα διεθνώς βελτιωθεί, τότε οι ευκαιρίες απασχόλησης θα διευρυνθούν και η Ελλάδα θα δει μονοψήφια επίπεδα ανεργίας πολύ σύντομα, για πρώτη φορά από το 2008.