Ο πρώτος είναι και ο πιο ουσιαστικός, πρέπει να υπάρχει χρόνος προκειμένου τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων να φανούν στην οικονομία και την κοινωνία. Με το σκεπτικό αυτό, ο Μητσοτάκης το 2019 έλαβε σχεδόν αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές αποφάσεις σχετικά με τις μειώσεις των φόρων σε ακίνητα και εισοδήματα. Οι κινήσεις έφεραν αποτελέσματα, όπως φάνηκε από τους ρυθμούς ανάπτυξης και την προσέλκυση κεφαλαίων στην κτηματαγορά.
Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός, όλες οι κυβερνήσεις όταν φτάνουν προς το τέλος της θητείας τους δεν επιδιώκουν να ανοίγουν μέτωπα, τα οποία μπορούν να θολώσουν βραχυπρόθεσμα την εικόνα τους και να διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο πρωθυπουργός διαθέτει και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά αλλά και πολιτική στόφα, γι’ αυτό και η αντιπολίτευση αδυνατεί να παρουσιάσει ένα πρόσωπο που θα μπορεί να τον κοντράρει σε αυτό που οι δημοσκόποι αποκαλούν «καταλληλότητα».
Στη δεύτερη θητεία του ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τρέξει το νέο γύρο μεταρρυθμίσεων, ενδεχομένως να έχασε έδαφος σε τομείς όπως είναι η ασφάλεια, αυτό προκύπτει εύκολα από την τρίτη αλλαγή υπουργού μέσα σε λίγους μήνες, όμως ο πολιτικός χρόνος δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητος.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων εάν ψηφισθεί τον Φεβρουάριο θα αποδώσει καρπούς μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Αρκετά ξένα πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργασθούν με εγχώρια ιδρύματα από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, να προχωρήσουν σε προσλήψεις εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού προσφέροντας ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Η κυβέρνηση δεν θα κέρδιζε κάτι εάν μετέθετε τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση λόγω των αντιδράσεων μειοψηφιών, αντιθέτως η Ελλάδα θα έχανε χρόνο, ενώ μπορεί να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως συνέβη με την Κύπρο, που έλαβε αντίστοιχες αποφάσεις πριν από 15 χρόνια. Οσο για το πρόβλημα με την εξεταστική, αντιμετωπίζεται με ψηφιακές εξετάσεις, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση από τις πρυτανικές αρχές. Ούτε ΜΑΤ ούτε εντάσεις, παρά μόνο χρήση της τεχνολογίας, που παρακάμπτει λουκέτα και καταλήψεις.
Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, για να πετύχουν οι μεταρρυθμιστικές κινήσεις είναι να αναλύονται επαρκώς, ώστε οι πολίτες να έχουν γνώση των αλλαγών και των ωφελειών που προκύπτουν από την εφαρμογή τους. Δεν χρειάζονται αιφνιδιασμοί, όταν μάλιστα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις παρά μόνο σπασμωδικές αντιδράσεις.
Το ίδιο πρέπει να γίνει με τις αλλαγές στο ΕΣΥ, που αποτελούν βασικό στοίχημα της τετραετίας, και θα προκαλέσουν αντιδράσεις από τις δυνάμεις της αδράνειας. Συνολικά η κοινωνία διάκειται θετικά στις μεταρρυθμίσεις, που ευνοούν τους πολλούς και μπορεί να θίγουν ολίγα αλλά ισχυρά συμφέροντα. Από τη λειτουργία της αγοράς και τις τιμές στα σούπερ μάρκετ μέχρι την αστυνόμευση των γειτονιών και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας σε ευάλωτους. Αρκεί να εξηγούνται με υπομονή και να εφαρμόζονται με επιμονή.