Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους και οι επιχειρήσεις να λειτουργούν και να εξυπηρετούν τους πελάτες τους απρόσκοπτα. Ωστόσο, μία από τις παραμέτρους του θέματος, αφορά συνολικά το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και πλέον έχει γίνει κατανοητό πως πρέπει να μειωθεί η αχρείαστη ενέργεια που καταναλώνεται συνήθως σε δευτερεύουσες ανάγκες ή ακόμα και άσκοπα. Σε αυτό το πλαίσιο πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι δήμοι και οι περιφέρειες, ωστόσο θα πρέπει να στηριχθούν για να μπορούν να στηρίξουν.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Το ενεργειακό κόστος των δήμων είναι πολύ υψηλό και η αγωνία για το πώς θα τα βγάλουν πέρα το χειμώνα χωρίς να στερήσουν από τους δημότες τους βασικές υπηρεσίες χτυπάει κόκκινο. «Η εξίσωση δεν βγαίνει με τίποτα, ούτε στους δήμους ούτε στις ΔΕΥΑ, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν στηριχτεί ουσιωδώς, αφού οι περισσότερες παροχές τους είναι πάνω από 35kVA και συνεπώς είναι εκτός επιδοτήσεων ενέργειας», έλεγε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο πρόεδρός της και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου. Η βασική απαίτηση είναι να πετύχουν τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10%. Το σβήσιμο των διακοσμητικών φώτων από δημόσια κτίρια και αξιοθέατα είναι μια λύση, και ήδη αρκετοί δήμοι σε όλη την Ελλάδα το έχουν ήδη εφαρμόσει. Αλλά από ποιο σημείο και έπειτα μπορούν να σβήνουν τα φώτα χωρίς να δημιουργηθούν θέματα ασφαλείας;
«Μάλλον πιο απλό είναι να προχωρήσει επιτέλους η ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε όλους τους δήμους, και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Με δύο υπογραφές δεν θα επιτύχουμε εξοικονόμηση 10% αλλά έως και 80%!», είπε στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Παπαστεργίου. Ομως ίσως ακόμα πιο σημαντική είναι η παρατήρησή του ότι όπως η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιακή μετάβαση του κράτους, έτσι και η ενεργειακή κρίση πρέπει να οδηγήσει πιο γρήγορα την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε επενδύσεις ΑΠΕ.
Σε κάθε περίπτωση όμως αυτά είναι μακροπρόθεσμα σχέδια και τώρα ο χρόνος πιέζει. Οι δήμοι έχουν πολλές αρμοδιότητες και διαρκώς αναλαμβάνουν και άλλες. Αυτό σημαίνει πως πρέπει αντίστοιχα να αυξάνονται και οι προβλεπόμενοι πόροι.