ΜΠΟΡΕΙ κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μπορεί κάποιοι να κραυγάζουν, με λαϊκιστική ρητορική, πως θα έδιναν περισσότερα, γιατί «λεφτά υπάρχουν», αλλά αυτά τα έχουμε ζήσει στο παρελθόν και γνωρίζουμε πού οδήγησαν. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ο προϋπολογισμός του 2025 φέρνει μόνο θετικά μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Φέρνει αυξήσεις εισοδημάτων, μειώσεις φόρων, δημόσια έργα και μεταρρυθμίσεις.
ΚΑΘΩΣ απέχουμε, περίπου, 900 ημέρες από τις εθνικές εκλογές του 2027, γίνεται κατανοητό πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2025 είναι κρίσιμη τόσο για το μέλλον της χώρας και της οικονομίας όσο και για το ποσοστό που θα λάβει η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη στις κάλπες. Μπορεί να ακούγεται μακρινή η άνοιξη του 2027, αλλά όσα θα γίνουν μέσα στο 2025 θα κρίνουν τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις.
Η γεωπολιτική και ο ρόλος της Εκκλησίας
Ο ΛΟΓΟΣ είναι προφανής. Η μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά επιβαρύνονται σημαντικά από την ακρίβεια. Τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Οπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, είναι σημαντικό το ότι υπάρχει δημοσιονομική σταθερότητα και η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, αλλά πρέπει να αποδοθεί το αντίστοιχο αναπτυξιακό μέρισμα στους πολίτες. Δηλαδή να αυξηθούν περισσότερο και πιο γρήγορα τα εισοδήματα. Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο στοίχημα.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ και η κυβέρνηση οφείλει να εντείνει την προσπάθεια στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος και να έρθουν, αν είναι δυνατόν, οι σχεδιαζόμενες μειώσεις φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ μέσα στο 2025. Γιατί αυτό θα φέρει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, λόγω μείωσης των φορολογικών κρατήσεων.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, θα πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχει η δυνατότητα και αν αντέχει η πραγματική οικονομία να επιταχυνθούν οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, καθώς η καθημερινότητα αποδεικνύει πως ο στόχος για τα 950 ευρώ μικτά το 2027 είναι ξεπερασμένος από την πραγματικότητα της ακρίβειας.
ΑΝ, ΛΟΙΠΟΝ, υπάρξει υπέρβαση των στόχων στον προϋπολογισμό του 2025, η κυβέρνηση θα λάβει τα εύσημα και οι πολίτες θα δουν χρήματα στην τσέπη. Συγχρόνως, θα υπάρξει μια καλύτερη βάση για τον προϋπολογισμό του 2026, ώστε να περιλαμβάνει ακόμα πιο πολλά θετικά μέτρα, καθώς εκ των πραγμάτων θα πρόκειται για μια προεκλογική χρονιά, αφού οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη του 2027. Αλλά αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. για να παρουσιάσουν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα για την τρίτη τετραετία, που θα περιλαμβάνει υψηλούς στόχους για τα εισοδήματα των πολιτών.