Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας που μίσθωσε το διαμέρισμα στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης είναι 36 ετών και πιθανολογείται ότι από εκεί ξεκίνησε η 39χρονη, προκειμένου να μεταφέρει και να τοποθετήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό σε τράπεζα στο κέντρο της πόλης.
Παράλληλα, η ΕΛΑΣ αναζητεί τον συγκεκριμένο άνδρα, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη δράση του.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται ο 36χρονος να διέμενε παλιότερα σε δομή φιλοξενίας αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης, με τη συμπεριφορά και τα χαρακτηριστικά του να μην θυμίζουν άτομο που ζούσε σε τέτοιες συνθήκες.
Ποιος ήταν ο 36χρονος
Αναφορικά με τα στοιχεία του 36χρονου, ο ίδιος εργαζόταν για ένα διάστημα ως πωλητής περιοδικού σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Στο βιογραφικό του σημείωμα στο περιοδικό, αναφέρει ότι γεννήθηκε το 1989 και μεγάλωσε στο Κερατσίνι, ενώ ο πατέρας του δούλευε ως γενικός εργοδηγός σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και η μητέρα του ήταν υπάλληλος σε ναυτιλιακή εταιρεία.
«Στα 10 μου χρόνια, χώρισαν οι γονείς μου και μετακομίσαμε με τη μητέρα μας στη Νίκαια. Από μικρός, από οκτώ χρονών, μου άρεσε να παίζω μπάσκετ στα γηπεδάκια της γειτονιάς. Όταν έφτασα 13, γράφτηκα και στον Άρη Νικαίας, όπου έπαιζα σέντερ. Έμεινα στην ομάδα για ένα χρόνο. Ονειρευόμουν να γίνω καλλιτέχνης, ζωγράφος, σκάρωνα στο σπίτι προσωπογραφίες, κυρίως, όμως, έκανα καλλιτεχνικά γκράφιτι. Ήδη από το γυμνάσιο, είχαμε μαζευτεί πέντε-έξι παιδιά, κατά βάση από τη γειτονιά, και βάφαμε τους τοίχους. Είχαμε βάψει τον μισό Πειραιά. Κάναμε προσχέδια με μολύβι, ώστε να τα μεταφέρουμε στον τοίχο με το σπρέι. Μετά το γυμνάσιο, πήγα σε τεχνική σχολή του ΟΑΕΔ, όπου πήρα την ειδικότητα του υδραυλικού. Μου άρεσε ως τέχνη. Οι σπουδές μου εκεί κράτησαν τρία χρόνια. Έμαθα, η αλήθεια είναι, αρκετά πράγματα στη σχολή. Δούλεψα ως υδραυλικός ως το 2020, οπότε και είχα ένα ατύχημα», λέει.
Στη συνέχεια του σημειώματος γράφει ότι πραγματοποιούσε υδραυλικές εργασίες σε οικοδομή στον Ταύρο, ωστόσο έπεσε ξαφνικά από τον τρίτο όροφο σε ένα λόφο με άμμο.
«Έφτιαχναν τσιμέντο εκείνη την ώρα. Κουνήθηκε ένας σπόνδυλος και από τότε δεν μπορώ να δουλέψω σε χειρωνακτική εργασία. Με το που πάω να κουβαλήσω κάτι, μουδιάζουν τα πόδια μου και δεν μπορώ να τα κουνήσω. Δεν θεωρήθηκε, ωστόσο, εργατικό ατύχημα, γιατί δούλευα ανασφάλιστος. Το αφεντικό μού πλήρωσε μονάχα τις μαγνητικές εξετάσεις».
Τέλος, ο 36χρονος αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να επανέλθει ποτέ μετά το ατύχημά του και στη συνέχεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γίνει πωλητής του συγκεκριμένου περιοδικού. Ο ίδιος δήλωνε ως κατοικία το υπνωτήριο του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά και να νοικιάσει δικό του σπίτι.
Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Έφοδοι σε κελιά κρατουμένων
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να διαπιστώσει εάν το συγκεκριμένο άτομα ή κάποιο άλλο μέλος της ομάδας του, εμπλέκεται στην έκρηξη που σημειώθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στοίχησε της ζωή της 39χρονης, διότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι έδρασε μόνη της.
Γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποιήθηκαν έφοδοι και σε κελιά άλλων κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, Κορίνθου, Διαβατών κ.α. προκειμένου να βρουν συνδετικούς κρίκους με τον «εγκέφαλο» της ομάδας.
Να σημειωθεί, ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, κατηγορείται ότι ήταν εκείνος που σχεδίασε και έδωσε εντολή για την κατασκευή φακέλου – βόμβα, ο οποίος αποστάλθηκε στην πρόεδρο Εφετών στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, τον περσινό Δεκέμβριο.
Με τις έρευνες να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, δεν φαίνεται να έχουν προκύψει στοιχεία σχετικά με την έκρηξη έξω από την τράπεζα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, σύμφωνα τα έμπειρα στελέχη της ΕΛΑΣ, η γυναίκα που έχασε τη γυναίκα της είχε περισσότερο τον ρόλο του «μεταφορέα» και φαίνεται ότι δεν εμπλέκεται στην κατασκευή του εκρηκτικού μηχανισμού. Δηλαδή κάποιοι ή κάποιος την βρήκαν και της ζήτησαν να μεταφέρει στο σημείο τη βόμβα και στη συνέχεια να τη πυροδοτήσει.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το συγκεκριμένο άτομα φέρεται ότι την ώρα που πήγαινε να αφήσει τη βόμβα, βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών, με την 39χρονη να αφήνει αρχικά το εκρηκτικό μηχανισμό σε λάθος σημείο και να το καταλαβαίνει αφότου την πυροδότησε, με αποτέλεσμα να γυρίσει πίσω για να την πάρει, ώστε να την επανατοποθετήσει στο σωστό σημείο. Ωστόσο, δεν πρόλαβε και έγινε η εν λόγω έκρηξη.
Φυσικά, υπάρχει ακόμη μία εκδοχή σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, με τη γυναίκα να αφήνει σε εκείνο το σημείο τον σάκο με τη βόμβα, διότι δεν ήταν ορατή και όσο θα καίγονταν το βραδύκαυστο φιτίλι – με τη σκέψη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή -να την τοποθετήσει στη συνέχεια, μπροστά από τα ΑΤΜ.