Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν το κρύβει, το λέει καθαρά: «Είχαμε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, όμως λόγω της εκστρατείας που ξεκίνησε ο Μητσοτάκης εναντίον της Τουρκίας, των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των πιέσεων εναντίον των “Τούρκων” της Δυτικής Θράκης, ο διάλογος σταμάτησε», είπε στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου.
Είναι ξεκάθαρος πως ο Μητσοτάκης αποτελεί εμπόδιο για τα σχέδια της Αγκυρας. Το αντιλήφθηκαν πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2020, όταν οργάνωσαν την υβριδικού τύπου εισβολή χιλιάδων μεταναστών στον Εβρο και δεν περίμεναν τη σθεναρή αντίδραση της κυβέρνησης και των ελληνικών Αρχών. Είχαν συνηθίσει στις πολιτικές των «δικαιωματιστών» και των «ανοιχτών συνόρων», ήθελαν να επαναλάβουν στη στεριά ό,τι είχαν καταφέρει την περίοδο 2015-2016 στο Αιγαίο, όταν τα ελληνικά νησιά έγιναν κόμβος των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών.
Mασκ, όπως Μπερεζόφσκι;
Εκτοτε, ο Ερντογάν ηττήθηκε διπλωματικά από τον Μητσοτάκη σε όλα τα επίπεδα, γι’ αυτό ξιφουλκεί κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέσα σε τρία χρόνια ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας μας έχει αναβαθμισθεί στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η Αλεξανδρούπολη αποτελεί πλέον στρατηγική ενεργειακή πύλη προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
Οι Αμερικανοί όχι μόνο ακύρωσαν τις παραδόσεις μαχητικών τύπου F-35, τα οποία θα παραλάβουμε εμείς, αλλά απαιτούν από την Τουρκία «ενοίκιο» για την παραμονή στις εγκαταστάσεις τους. Η Ελλάδα θωρακίσθηκε αμυντικά με τις συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, τις οποίες δεν υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος αστεία επιχειρήματα, όπως ο κίνδυνος να σκοτωθούν αξιωματικοί μας σε επιχειρήσεις στην υποσαχάρια ζώνη, ενώ εξοπλίζεται με σύγχρονες φρεγάτες, Ραφάλ και κορβέτες. Επιπλέον, η ανακήρυξη μερικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο αποδείχθηκε στρατηγικής σημασίας, καθώς το Κάιρο ουσιαστικά ακύρωσε το τουρκο-λιβυκό ψευδομνημόνιο. Οι τσαμπουκάδες του Ερντογάν δεν έπιασαν τόπο, μέσα σε χρόνο-ρεκόρ οι διπλωματικές και αμυντικές ισορροπίες έχουν αλλάξει υπέρ της Ελλάδας, ενώ ο ίδιος δεν μπορεί να ξεχάσει ακόμη την εντυπωσιακή αποδοχή των θέσεών μας από τα μέλη του Κογκρέσου στην ομιλία Μητσοτάκη.
Οσοι ονειρεύονταν μία «Συμφωνία Πρεσπών» στο Αιγαίο διαψεύσθηκαν, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Αγκυρα όταν οι προκλήσεις κλιμακώνονται και οι απειλές για εισβολές «κάποια νύχτα» έχουν γίνει πια καθημερινότητα από τους αξιωματούχους του Ερντογάν. Μόνη λύση το Διεθνές Δίκαιο, που η Τουρκία αποφεύγει.
Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές, και εδώ και απέναντι, η Τουρκία θα τροφοδοτεί την ένταση, οι λεκτικές επιθέσεις θα συνοδεύονται από παράνομες υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση και διαρκής διπλωματική ετοιμότητα. Ιδανικό σενάριο για την Αγκυρα θα ήταν να κερδίσει ο Ερντογάν και να βγει από το παιχνίδι ο Μητσοτάκης, όμως τελευταία τα πράγματα δεν πάνε καλά για την τουρκική πλευρά. «Γκαντεμιά», που θα έλεγαν και στη γλώσσα τους.