Ιδιαίτερα αγαπητός στους συμπατριώτες του (γεννήθηκε το 1985 στη Σκωτία από Πακιστανούς μετανάστες πρώτης γενιάς), ο ηγέτης του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) θεωρείται… διπλά κακό σπυρί για το κατεστημένο του Λονδίνου από την προκάτοχό του, Νίκολα Στέρτζιον. Αφενός ως εξίσου φανατικός υπέρμαχος της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας, αφετέρου επειδή ασκεί συνειδητά αυτόνομη εξωτερική πολιτική, φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Φόρεϊν Οφις. Τον Αύγουστο έκανε έξω φρενών τον τότε ΥΠΕΞ, Τζέιμς Κλέβερλι, με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας.
Τώρα, με την ιδιότητα και του μουσουλμάνου, ο Γιουσάφ συναντήθηκε στη Σύνοδο Cop28 για το κλίμα στο Κατάρ με τον Ερντογάν εν αγνοία της βρετανικής κυβέρνησης. Στο θέμα της Γάζας μάλιστα ευθυγραμμίστηκε με τον Τούρκο πρόεδρο (οι θέσεις του οποίου, ως γνωστόν, είναι κόκκινο πανί για τη Δύση), κάνοντας τον Ντέιβιντ Κάμερον να… βγάλει αφρούς.
Χωρίς υπερβολή, ο «πρωθυπουργός του Brexit», που επέστρεψε στο υπουργείο Εξωτερικών για να στηρίξει την κυβέρνηση Σούνακ, αντιμετώπισε την πρώτη σοβαρή κρίση της θητείας του. Χαρακτήρισε τη συνάντηση του Σκωτσέζου πρωθυπουργού με τον Ερντογάν «σοβαρή παραβίαση του πρωτοκόλλου» και απείλησε με διοικητικά και οικονομικά αντίποινα το Εδιμβούργο, σε περίπτωση που ο… «Πακιστανός Μπρέιβχαρτ» επαναλάβει το ατόπημα. Ομως το αφτί του Γιουσάφ δεν ίδρωσε. Βγήκε μάλιστα κι από πάνω, λέγοντας ότι χάρη στις διεθνείς επαφές της, η Σκωτία είναι το τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου με τις περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις την τελευταία οκταετία (μια… καρφάρα κατά του Κάμερον για το Brexit, από το Λονδίνο έως το Εδιμβούργο).
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΥΓ.: Πάντως ο Γιουσάφ τα άκουσε χοντρά από την κουρδικής καταγωγής σύμβουλο του SNP, Ρόζα Σάλιχ, για τη συνάντησή του με έναν Ερντογάν που «βομβαρδίζει τους ομοεθνείς της σε Ιράκ-Συρία».