ΣΤΙΣ αρχές των Μνημονίων, πέρα από τα αληθινά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πραγματική οικονομία, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες. Τις είδαν ως «ευκαιρία» για να προχωρήσουν σε απολύσεις και μεγάλες μειώσεις μισθών. Τέτοιες μειώσεις μισθών, που ήταν πολύ μεγαλύτερες από όσες είχαν ανάγκη οι επιχειρήσεις τους. Αποτέλεσμα; Επεφτε η κατανάλωση. Μετά έκαναν νέες μειώσεις μισθών. Και ο φαύλος κύκλος συνεχιζόταν. Κάπως έτσι φτάσαμε στους εργαζομένους των 300, 400 και 500 ευρώ. Το «σχέδιο» το επικροτούσε, βέβαια, και η παράνοια της τρόικας, για χάρη της… ανταγωνιστικότητας.
ΤΑ Μνημόνια τελείωσαν. Η οικονομία τρέχει με υψηλή ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί με πάρα πολλά δισεκατομμύρια τόσο για την πανδημία όσο και για την ενεργειακή κρίση.
ΤΟ θέμα δεν αφορά μόνο στη νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού. Ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει απόλυτο δίκιο, οι επιχειρήσεις οφείλουν να μπουν σε μια φάση αύξησης των μισθών των εργαζομένων. Γιατί, με το πληθωριστικό τσουνάμι να πιέζει άνευ προηγουμένου τα νοικοκυριά, είναι δεδομένο πως θα υπάρξει σημαντική μείωση στην κατανάλωση. Και κινδυνεύουμε να μπούμε σε έναν νέο φαύλο κύκλο, όπως την προηγούμενη δεκαετία.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΔΕΝ γίνεται να συνεχίζεται το παλαιό «επιχειρηματικό» μοντέλο, το οποίο στην πραγματικότητα δεν ήταν καν… επιχειρηματικό. Δεν γίνεται να υπάρχουν εταιρίες που είτε κερδοσκοπούν με φόντο την ενεργειακή κρίση είτε περιμένουν τις κρατικές ενισχύσεις. Και στις δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις οι «επιχειρηματίες» φουσκώνουν τις τσέπες τους και επικαλούμενοι την κρίση ούτε δίνουν ευρώ παραπάνω στους εργαζομένους ούτε επενδύουν στις εταιρίες τους.
ΤΙ περιμένουν από εργαζομένους που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ και οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες; Δεν κατανοούν ότι έτσι βάζουν σε ρότα λουκέτου τις επιχειρήσεις τους;
ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ η ώρα που θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα. Οσοι επενδύσουν στις εταιρίες τους και στο μετασχηματισμό τους -για να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες που δημιουργούν η κρίση και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών- θα αντέξουν. Οι υπόλοιποι απλά θα φυτοζωούν, γιατί οι εταιρίες τους θα μπουν σε υφεσιακή τροχιά.