Στις εκλογές κρίνονται οι προτάσεις των κομμάτων, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι κατά βάση οι ψηφοφόροι επιλέγουν πρωθυπουργό. Θέλουν να ξέρουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια με ασφάλεια και προοπτικές ανόδου.
Στην έρευνα της MRB για την καταλληλότητα των πολιτικών αρχηγών, υπήρχε ειδικό ερώτημα μόνο μεταξύ των επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων κομμάτων. Οι απαντήσεις έχουν ενδιαφέρον. Ο Μητσοτάκης έλαβε σχεδόν 40%, ο Ανδρουλάκης 13,7% και ο Κασσελάκης 10,1%. Η διαφορά χαώδης, οι αρχηγοί των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης λαμβάνουν ποσοστά χαμηλότερα της δύναμης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα. Υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εικόνα Ανδρουλάκη και Κασσελάκη, που τελικώς μεταφέρεται και στις επιδόσεις των κομμάτων τους.
Η εξήγηση απλή, η αντιπολίτευση δεν παρουσιάζει προτάσεις που μπορούν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των πολιτών, να ακουστούν ως ρεαλιστικές από την κοινή γνώμη.
Για παράδειγμα, και οι Τάσεις της MRB έδειξαν ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια παραμένουν το βασικότερο πρόβλημα των Ελλήνων πολιτών, με αυξητική τάση σε σχέση με 12 μήνες, ενώ ακολουθεί το θέμα της Υγείας. Στην τρίτη θέση, και με σαφώς μειούμενο ποσοστό, βρίσκεται η ανεργία, ενώ έπονται Παιδεία, οικονομική ανάπτυξη και με αύξηση +8% (στο 17,7%) το φορολογικό σύστημα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία όμως, αντί για ρεαλιστικές λύσεις, επιδίδονται είτε σε αφορισμούς είτε σε προτάσεις που θα τίναζαν στον αέρα τη δημοσιονομική κατάσταση.
Για αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της ΜRB, Δημήτρης Μαύρος, στο συνοπτικό του σημείωμα για τα αποτελέσματα της έρευνας, ανέφερε ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων, με το 45,4% να αναγνωρίζει πως έχει λάβει όσα μέτρα της επιτρέπει η οικονομία ή και περισσότερα. Το συγκεκριμένο ποσοστό μάλιστα είναι αυξημένο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευθεία ερώτηση εάν έχουν ωφεληθεί από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, το 62,3% απάντησε καταφατικά. Αύξηση εμφανίζει και το ποσοστό των πολιτών που δείχνει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος, αν και οι επιδόσεις της στον συγκεκριμένο τομέα είναι κατώτερες του μέσου όρου αξιολόγησής της.
Οταν στο μείζον θέμα της ακρίβειας οι πολίτες σε ποσοστό υψηλότερο από την εκλογική δύναμη της Ν.Δ. θεωρούν ότι η κυβέρνηση «έξυσε τον πάτο του βαρελιού», για να χρησιμοποιήσουμε μία έκφραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να βρει πόρους αντιμετώπισης του προβλήματος, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα για την αντιπολίτευση.
Επιπλέον, η μείωση της ανεργίας, που αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα για κάθε κυβέρνηση, δημιουργεί αποθέματα ασφαλείας, δίνει ανάσες σε οικογενειακούς προϋπολογισμούς και αποκλιμακώνει τα αρνητικά συναισθήματα, όπως επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα της MRB.
Συνολικά οι πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις, ενώ στέλνουν ένα μήνυμα προς την αντιπολίτευση πως πρέπει να επεξεργασθούν προτάσεις και όχι ευχολόγια.
Η πολιτική σταθερότητα και κυρίως η οικονομική ανάπτυξη φέρνουν την κοινωνική ηρεμία. Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει παθογένειες και να βελτιώσει τη λειτουργία του Δημοσίου, όπου η παραγωγικότητα είναι χαμηλή και οι υπηρεσίες που προσφέρει κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου.