Αφού περιέγραψε το αμερικανικό σχέδιο μετατροπής της Ελλάδας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο με αποφασιστικό ρόλο στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, αναφέρθηκε στον (ξεχασμένο) EastMed, αλλά κυρίως στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, που αναδείχθηκε λόγω των πρόσφατων επεισοδίων στην Κάσο.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
Πάγια αμερικανική θέση για τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε Αιγαίο-Κύπρο είναι «βρείτε τα» – γιατί έχουμε και σοβαρότερα προβλήματα. Το βασικό είναι η εμπέδωση της ασφάλειας του Ισραήλ, κράτους-προπυργίου των αμερικανικών συμφερόντων, αλλά και ενεργειακού παίκτη στη Μέση Ανατολή, με τα κοιτάσματα στις ακτές του, όπως επεσήμανε και ο Πάιατ.
Η ασφάλεια του Ισραήλ, εκτός από τα μεγαλοϊδεατικά σχέδια Νετανιάχου, περνά μέσα από το «στρατηγικό βάθος» της Ελλάδας και της Κύπρου. Δύο χωρών των οποίων η Τουρκία απειλεί ευθέως την εδαφική και νομική υπόσταση («αναγνωρίζει» την Κυπριακή Δημοκρατία μόνο ως συντεταγμένες στο ΝΑΤΟ), τη στιγμή που ξέρει ότι επειδή είναι απαραίτητη σε ΗΠΑ-Ισραήλ δεν μπορούν να την αγνοήσουν. Ιδού το υπόβαθρο πίσω από τη σπουδή του ελληνικού και του κυπριακού πολιτικού συστήματος να διευθετήσουν express προβλήματα αιώνων και μάλιστα σε δυσμενή συγκυρία για τα δύο κράτη του Ελληνισμού.
Ο ίδιος ο Πάιατ μίλησε απερίφραστα για διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που προϋποθέτει όμως εξομάλυνση των διαφορών. «Τα σχέδια του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου θα εξελιχθούν με βάση και τις συνολικές πολιτικές σχέσεις, κι αυτό είναι στα χέρια των ηγετών», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Οπερ έστι μεθερμηνευόμενον, από το κατά πόσον Ελλάδα και Κύπρος είναι διατεθειμένες να ενδώσουν στις ακραίες τουρκικές απαιτήσεις. Ο Πάιατ άφησε να εννοηθεί πως η ενεργειακή συνεργασία θα μπορούσε να προηγηθεί των πολιτικών λύσεων, κάτι που έχουν ξαναπεί οι Αμερικανοί: «Το ερώτημα», τόνισε, «είναι τι έρχεται πρώτο; Η κότα ή το αβγό; Αυτό είναι ένα πρόβλημα»…