Οταν σε 18 μήνες θα λειτουργήσουν τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια με βάση τις αυστηρότερες προδιαγραφές στην Ευρώπη, στο ΠΑΣΟΚ ακόμα δεν θα έχουν αποφασίσει εάν τελικώς θα συναινέσουν ή όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Ακόμα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ διατυπώνουν αντικρουόμενες απόψεις, αποδεικνύοντας ότι στην πολιτική το χειρότερο δεν είναι να σε καταγγέλλουν, αλλά να μη σε λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ είχε όλες τις ευκαιρίες προκειμένου να κερδίσει ζωτικό χώρο στην Κεντροαριστερά μετά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, τελικώς κινδυνεύει να χάσει και από τις δύο πτέρυγες.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι πολίτες που βρίσκονται στο χώρο του Κέντρου, διαπιστώνοντας τις κυβιστήσεις του ΠΑΣΟΚ και την άρνηση του προέδρου του κόμματος να στηρίξει στην πράξη μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που φέρνουν πιο κοντά την Ελλάδα στην Ευρώπη, έχουν ως σημείο αναφοράς τον Μητσοτάκη και τελικό προορισμό τη Ν.Δ., η οποία εκφράζει με σαφήνεια και συνέπεια τις θέσεις τους.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 55% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συμφωνούσε με το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά είδε την ηγεσία του να μη το λαμβάνει υπόψη, ακυρώνοντας μία βασική προγραμματική θέση του κόμματος. Ετσι δημιουργείται το έδαφος για μετακινήσεις ψηφοφόρων. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν αντιληφθεί ότι, όταν σπάνε οι δεσμοί με τη βάση, οι κίνδυνοι διευρύνονται, και οι κάλπες απέχουν μόλις τρεις μήνες.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ταυτόχρονα, όμως, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει ούτε από αριστερά, όταν το «όχι σε όλα» εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ με αυθεντικότερο τρόπο. Ο Ανδρουλάκης θέλει να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», όμως ένα μεγάλο τμήμα της βάσης του κόμματος έχει διαφορετική άποψη. Αλλωστε ποιος μπορεί να εμπιστευθεί έναν πολιτικό αρχηγό όταν δεν έχει σταθερή γνώμη για ζητήματα, όπως η λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ;
Ολα αυτά δίνουν στον Μητσοτάκη μονοπωλιακή θέση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Ο Κασσελάκης, μεταξύ διακοπών και στρατού, αναλώνεται σε επιδείξεις λαϊκισμού μέσω των κοινωνικών δικτύων, ενώ πρέπει πρώτα να ξεμπερδέψει με τη Δικαιοσύνη, που ερευνά τις καταγγελίες του απολυθέντος «συντρόφου» Γεωργόπουλου για το δάνειο στην Κουμουνδούρου μέσω αμερικανικής εταιρίας, αλλά και με το σύστημα Τσίπρα.
Ο Ανδρουλάκης θα πρέπει να ανησυχεί διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις και εάν η τάση υποχώρησης του ΠΑΣΟΚ συνεχισθεί, τότε τα σύννεφα πυκνώνουν.
Ο Κασσελάκης καταφεύγει σε καταγγελίες τύπου Πολάκη, γνωρίζοντας πως και αυτός θα κριθεί στις ευρωεκλογές. Παίζει τα ρέστα του μέχρι τον Ιούνιο και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ, μεταφέροντας το πρόβλημα στη Χαριλάου Τρικούπη. Η μάχη αυτή δεν απαντά στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.
Για αυτό και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη. Οι μεταρρυθμίσεις των επόμενων μηνών, με κορυφαία τη δέσμη μέτρων κατά της ακρίβειας, και η πορεία της οικονομίας θα έχουν καθοριστική σημασία για τις ευρωεκλογές.
Εάν τα σημάδια συγκράτησης του πληθωρισμού γίνουν φανερά στο καλάθι του νοικοκυριού και συνεχισθεί η μείωση της ανεργίας, τότε η Ν.Δ. θα βγει κερδισμένη από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Αλλωστε ΠΑΣΟΚ και Σύριζα δεν συγκινούν ιδιαίτερα το ακροατήριο, εκτός εάν πρόκειται για καβγάδες δι’ ασήμαντη αφορμή.