Από τη στιγμή που εκστομίζει τέτοιες βαριές και αστόχαστες κουβέντες, θα μπορούσε να λάβει απάντηση από τον Λιάπη ότι και ο ίδιος δεν τον αναγνωρίζει πρακτικά και ηθικά ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε έπραξαν αρκετοί «σύντροφοι» που αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου. Το 17% που πήρε το κόμμα του το έχει φτάσει σε μονοψήφιο.
Ο Κασσελάκης αποδεικνύεται χειρότερος από τον Πολάκη, τουλάχιστον ο Σφακιανός βουλευτής δεν κρύβει το χαρακτήρα του, όλοι γνωρίζουν με ποιον έχουν να κάνουν. Ομως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται ότι είναι κοσμογυρισμένος, έχει επιδοθεί σε ταχύρρυθμα μαθήματα «λεκτικού τραμπουκισμού», απαξιώνοντας έναν καταξιωμένο επιστήμονα και πρόεδρο ενός σημαντικού θεραπευτικού κέντρου όπως είναι το ΚΕΘΕΑ.
Στα γραφεία του ΚΕΘΕΑ πήγε «δασκαλεμένος» από τον ευρωβουλευτή του, Κώστα Αρβανίτη, ήθελε να στήσει καβγά επειδή η σημερινή διοίκηση διέλυσε τα παραμάγαζα που είχαν στηθεί στο παρελθόν και κάποιοι έψαχναν για ρεβάνς.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Αυτό όμως είναι ήσσον μπροστά στη θεσμική απρέπεια του Κασσελάκη. Στις Δημοκρατίες όλοι κρίνονται με βάση τους νόμους τους οποίους πρέπει να εφαρμόζουν ακόμα και αν διαφωνούν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την παραμικρή δικαιοδοσία να φτάνει στο σημείο να λέει ότι δεν αναγνωρίζει έναν διοικητή ενός οργανισμού, εκτός εάν πιστεύει ότι με τέτοιες «αρλούμπες» θα μαγέψει το ολοένα και μικρότερο ακροατήριό του.
Προχθές ο Κασσελάκης δεν αναγνώριζε πολιτικά και ηθικά τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ, κανείς δεν αποκλείει στο μέλλον να μην «αναγνωρίσει» τον πρωθυπουργό της χώρας. «Ξέφυγε» γρήγορα από την κοινή λογική, φαίνεται ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν γεννήσει πολιτικές παραφροσύνες.
Ο «μαγνήτης» για τους μετανάστες
Οι εν θερμώ αντιδράσεις στην πολιτική συνήθως δεν φέρουν αποτελέσματα. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει κάθε δικαίωμα να κρίνει κυβερνητικές αποφάσεις, όμως η οργισμένη δήλωσή του, λίγα λεπτά μετά την κατάθεση τροπολογίας για τη χορήγηση ειδικής άδειας διαμονής σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια (αντί για 7 που είχαν νομοθετηθεί το 2017), δεν έχει το στοιχείο της ψυχραιμίας. Το βασικό επιχείρημα του κ. Σαμαρά είναι ότι με τα τρία χρόνια η Ελλάδα θα λειτουργήσει ως «μαγνήτης» μεταναστευτικών ροών, και μάλιστα τόνισε ότι τα 7 χρόνια δεν τα μείωσε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η Ελλάδα έγινε παγκόσμιος κόμβος μεταναστευτικών ροών την περίοδο 2015-2018, όταν ίσχυαν τα 7 χρόνια παραμονής για άδεια διαμονής, επομένως το επιχείρημα πάσχει.
Μόνο εάν δεν φυλάσσονται τα σύνορα επαρκώς, όπως συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ, οι διακινητές θα στέλνουν «κόσμο». Η σημερινή κυβέρνηση και το φράχτη επεκτείνει και τις ροές στα νησιά του Αιγαίου έχει μειώσει σημαντικά. Το πρόβλημα είναι πρακτικό, λείπουν εργατικά χέρια και με τη νέα ρύθμιση, αντί για 6.000 άδειες παραμονής, θα δίδονται 30.000 ετησίως σε μετανάστες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα πριν από το 2020. Μία προσθήκη που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν να υποχρεώνονται οι μετανάστες με άδεια να στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία για να αποκτήσουν ελληνική παιδεία. Για τα υπόλοιπα χρειάζεται ψυχραιμία. Αλλωστε, όπως εκμυστηρεύονται οι έμπειροι προπονητές, μετά από ένα ματς με αδρεναλίνη, παίρνουν δέκα ανάσες πριν προχωρήσουν σε δηλώσεις.