Φαίνεται όμως ότι το Πεκίνο έχει βάλει στόχο να αξιοποιήσει στο έπακρο το «κόκκινο νησί» της Καραϊβικής, που παραμένει κάρφος οφθαλμών για τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες.
Σύμφωνα με εκμυστηρεύσεις πρώην και εν ενεργεία Αμερικανών αξιωματούχων στη «Wall Street Journal», Κίνα και Κούβα διαπραγματεύονται την εγκατάσταση μιας κοινής βάσης στρατιωτικής εκπαίδευσης στο νησί. Η πληροφορία έχει σημάνει συναγερμό στην Ουάσιγκτον, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή μόνιμης εγκατάστασης κινεζικών στρατευμάτων και άλλων επιχειρησιακών μονάδων ασφάλειας και συλλογής πληροφοριών μόλις 100 μίλια από τις ακτές της Φλόριντα. (Ως μέτρο σύγκρισης, το ναυάγιο του «Τιτανικού» απέχει σχεδόν 400 μίλια από τις καναδικές και 900 από τις αμερικανικές ακτές.)
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Βάσει πηγών της αμερικανικής αντικατασκοπίας, που επικαλείται η «WSJ», οι συζητήσεις για την εγκατάσταση σινο-κουβανέζικης βάσης στο βόρειο άκρο του νησιού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Γι’ αυτό η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να τις τορπιλίσει εν τη γενέσει τους, καλώντας τους Κουβανούς συνομιλητές τους να μην εκχωρήσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας στην Κίνα. (Το να ακούγεται βέβαια αυτό από αμερικανικά χείλη ύστερα από έξι δεκαετίες εμπάργκο και μια απόπειρα εισβολής, στον Κόλπο των Χοίρων, αποτελεί ένδειξη χιούμορ…)
Προς το παρόν, ο Λευκός Οίκος αρνείται να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, σε αντίθεση με ανάλογο ρεπορτάζ της «WSJ» στις 8 Ιουνίου, σχετικά με τη δημιουργία κινεζικών εγκαταστάσεων παρακολούθησης στην Κούβα. Τότε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπάιντεν έκανε λόγο για «ανακριβές ρεπορτάζ», αλλά δύο μέρες αργότερα ο Λ. Οίκος παρουσίασε αποχαρακτηρισμένες αναφορές των μυστικών υπηρεσιών, που επιβεβαιώνουν την παρουσία κινεζικών εγκαταστάσεων συλλογής πληροφοριών στην Κούβα τουλάχιστον από το 2019!
Συμπέρασμα: Το Μεγάλο Παιχνίδι στην Καραϊβική μόλις άρχισε – και μάλιστα με τις «απέναντι» Κολομβία, Βενεζουέλα να έχουν κατά σύμπτωση αριστερές κυβερνήσεις.