Πολιτικοί συντάκτες θα θυμούνται την ιστορία που θα σας αφηγηθώ. Μετά, κάντε σύγκριση με χθεσινή δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και βγάλτε σχετικό επωφελές συμπέρασμα.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, φτάνοντας στην Αθήνα, χαράματα της 24ης Ιουλίου 1974, καθώς η χούντα είχε διαπράξει το προδοτικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου ανοίγοντας την κερκόπορτα στην Τουρκία, συγκρότησε αμέσως την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με στελέχη της ΕΡΕ και της Ενωσης Κέντρου και προσωπικότητες του αντιδικτατορικού αγώνα. Στις 4 Οκτωβρίου προκηρύχτηκαν εκλογές για την ανάδειξη Αναθεωρητικής Βουλής «προς ολοκλήρωση της δημοκρατικής νομιμότητας».
Δημοσιοποιήθηκαν τα ψηφοδέλτια από τη Ν.Δ. και ανάμεσά τους, στην Α’ Αθηνών, ήταν και ο Νίκος Αναγνωστόπουλος. Είχε εκλεγεί με την ΕΡΕ το 1963. Λόγω αλφαβήτας ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, προκηρύσσοντας τις εκλογές, έκανε μία «σύσταση»: «Θα εμφανίζονταν οι υποψήφιοι “σεμνά και ταπεινά”, χωρίς υποσχέσεις, χωρίς έπαρση και με τεράστια προσοχή στα κονδύλια που θα ξόδευαν για την εκλογή τους». Το άκουσε και ο Νίκος Αναγνωστόπουλος; Φυσικά.
Μένει ώσπου να φύγει…
Η Νέα Δημοκρατία, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ενοικίασε για «στρατηγείο» τον πρώτο όροφο του νυν υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος. Απέναντι στην πλατεία έστησε το περίπτερό της, με επικεφαλής την Ιωάννα Τσάτσου. Ο Αναγνωστόπουλος ενοικίασε για εκλογικό κέντρο ολόκληρο το ισόγειο του κτιρίου. Ετσι, όσοι ανέβαιναν στο «στρατηγείο» της Ν.Δ. περνούσαν από «το μαγαζί γωνία» του υποψηφίου. Του έφτασε αυτό; Οχι βέβαια. Γέμισε το κέντρο με αφίσες και όλες οι εφημερίδες έγραφαν κάθε μέρα ότι είναι υπουργοποιήσιμος, και μάλιστα στο υπουργείο Υποδομών, επειδή ήταν πολιτικός μηχανικός.
Την τελευταία προεκλογική εβδομάδα πέταξε στην Αμερική και κατάφερε να φωτογραφηθεί με τον Τζέραλντ Φορντ στον Λευκό Οίκο. Οταν ο Νίξον αναγκάστηκε να παραιτηθεί, λόγω του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, ο Φορντ ορκίστηκε 38ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι εφημερίδες γέμισαν με τη φωτογραφία του Αναγνωστόπουλου να ανταλλάσσει χειραψία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ε, αυτό πρέπει να ήταν η τελευταία σταγόνα με την οποία ξεχείλισε το ποτήρι του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, στις 17 Νοεμβρίου 1974, ήταν συγκλονιστική – ποσοστό 54,7%, 220 έδρες, στη Βουλή. Ολες οι εφημερίδες την επομένη έδιναν πληροφορίες για το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Νίκος Αναγνωστόπουλος είχε έρθει πρώτος σε σταυρούς στην Α’ Αθηνών και όλες τον έδιναν ως βέβαιο υπουργό. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όρκισε την κυβέρνησή του δύο ημέρες αργότερα. Εις μάτην το κοστούμι το οποίο είχε ράψει ο Αναγνωστόπουλος στον Γιαννέτο. Εως το 1989 έβγαινε βουλευτής με τη Ν.Δ., αλλά ποτέ δεν ορκίστηκε υπουργός, ούτε καν υφυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει -τρεις φορές- σαφές μήνυμα: «Τα κοστούμια μπορεί να είναι χρήσιμα και για γάμους και για βαφτίσια και για άλλες ωραίες κοινωνικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού»…