Να, λοιπόν, που ανακάλυψαν στον ΣΥΡΙΖΑ τους «Financial Times» και επικαλούμενοι δημοσίευμα της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας, ισχυρίσθηκαν ότι το «success story» της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι «πλαστό».
Ας ξεκινήσουμε από την κοινή λογική. Οι πολίτες μπορούν να αναρωτηθούν πότε ήταν καλύτερη η οικονομία: το 2015, όταν τέτοια εποχή ο Τσίπρας επισκεπτόταν τη Μόσχα για να ζητήσει δανεικά ρούβλια από τον Πούτιν και πιεστήρια για να τυπώσει δραχμές; Μήπως το 2019, όταν η οικονομία, από τη στασιμότητα, έμπαινε σταδιακά στο δρόμο της ανάκαμψης, ή τώρα, που η ανάπτυξη των τελευταίων τριών ετών είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη; Η απάντηση είναι προφανής.
Μα το δημοσίευμα των «FT», λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως είμαστε οι δεύτεροι φτωχότεροι μετά τη Βουλγαρία και κινδυνεύουμε να μείνουμε τελευταίοι, ξεχνώντας όμως ότι στην ίδια θέση βρισκόμασταν και το 2018 με την κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά. Η διαφορά είναι ότι την περίοδο Τσίπρα η Ελλάδα είχε σωρευτικά τη μισή ανάπτυξη σε σύγκριση με την ευρωζώνη, ενώ στην εποχή Μητσοτάκη η οικονομία τρέχει με διπλάσια ταχύτητα από εκείνη της Ε.Ε.
Δηλαδή, επί ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία έχανε έδαφος, ενώ επί Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα συγκλίνει, και όχι μόνο σε εισοδήματα. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε σημαντικά στο 162% του ΑΕΠ και μέχρι το 2027 θα έχουμε ξεπεράσει την Ιταλία. Η ανεργία περιορίσθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες -υπολογίζεται κοντά στο 10%-, όταν στην Ισπανία του σοσιαλιστή Σάντσεθ έχει υπερβεί το 12,3%.
Σκάκι για τρεις
Στο δημοσίευμα των «FT» επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «από το 2019, και πριν από την πανδημία, η Ελλάδα είχε ρυθμούς ανάπτυξης σχεδόν διπλάσιους σε σχέση με την ευρωζώνη. Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2% και φέτος και θα συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης για τα επόμενα δύο χρόνια». Αυτός είναι ο ορισμός της σύγκλισης. Μάλιστα η βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις οικονομικών αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες «η ανανεωμένη πολιτική σταθερότητα και η έντονη δημοσιονομική εξυγίανση καθιστούν την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις από ό,τι στο παρελθόν».
Η Ελλάδα, πράγματι, δεν είναι στη θέση που βρισκόταν το 2009, όταν το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν βρισκόταν περίπου στον μέσο ευρωπαϊκό όρο – ας μην ξεχνάμε ότι πέρασε από μία δεκαετή μνημονιακή περίοδο, με αποτέλεσμα να έχει υποχωρήσει στην προτελευταία θέση, ωστόσο τα τελευταία χρόνια καταγράφει ανοδική πορεία.
Η διαπίστωση όλων των οικονομολόγων, πλην των κομματικών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως εάν δεν συνέβαινε το «ατύχημα» του 2015 με την «περήφανη» διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα που συνέτριψε το τραπεζικό σύστημα, η Ελλάδα θα είχε κερδίσει πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες ανάπτυξης. Ομως ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη έπαιζαν ζάρια πάνω στην οικονομία, οδήγησαν την Ελλάδα στον νέο γύρο ύφεσης και φτωχοποίησης (θυμίζουμε ότι το 2014 η οικονομία είχε καταγράψει ανάπτυξη 0,7%) και τώρα κάποιοι στην Κουμουνδούρου ζητούν τα «ρέστα» από τον Μητσοτάκη, η κυβέρνηση του οποίου καταγράφει ρεκόρ ανάπτυξης και μείωσης ανεργίας.
Η Ελλάδα σύντομα θα φύγει από την προτελευταία θέση της Ε.Ε., αλλά δεν θα βρεθεί στην τελευταία, θα ξεπεράσει τη Σλοβακία και τη Λετονία. Δεν είναι αυτό για πανηγυρισμούς, αλλά το χαμένο έδαφος δεν κερδίζεται με επανάληψη των πειραμάτων του 2015. Το έγραψαν οι «Financial Times», που ας μην το ξεχνάμε, σε άρθρο τους μετά το δημοψήφισμα, έκαναν παγκοσμίως γνωστή την ελληνική λέξη «kolotoumpa», συνδέοντάς την με ποιον άλλον, τον θεωρητικό της Αλέξη Τσίπρα.