ΤΑ πράγματα έχουν αλλάξει. Είμαστε σε μια άλλη εποχή, όπου τα θετικά νέα διαδέχονται το ένα το άλλο. Πρόσφατο παράδειγμα το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», το οποίο αναφέρει πως η Ελλάδα πρέπει να αναθεωρήσει τον Προϋπολογισμό του 2025, πριν καν ψηφιστεί, γιατί έχει περισσότερα χρήματα από όσα υπολόγιζε.
ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ παράδοξο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Την ώρα που οι πιο ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες ταλαιπωρούνται εμφανίζοντας ελλείμματα και χαμηλή ανάπτυξη, η ελληνική οικονομία εμφανίζει θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα, σχεδόν ισοσκελισμένο συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και τριπλάσια ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΟΛΑ αυτά δεν ήταν αυτονόητο πως θα συμβούν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, παράλληλα με τις μειώσεις φόρων, την αύξηση των εισοδημάτων και τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος από το 2019 έως σήμερα. Η μεγάλη επιτυχία της φετινής χρονιάς έρχεται ως αποτέλεσμα της μεθοδικής μάχης κατά της φοροδιαφυγής. Η διασύνδεση POS-ταμειακών μηχανών- εφορίας δείχνει να αποφέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους, ενώ οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι ακόμα πιο αισιόδοξες. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το δημόσιο χρέος.
ΜΕΧΡΙ αυτό το σημείο η κατάσταση είναι άριστη. Μένει, όμως, ακόμα πολλή δουλειά να γίνει. Γιατί πρέπει αυτή η ανάπτυξη να περάσει και στην πραγματική οικονομία, που μαστίζεται από το τσουνάμι της ακρίβειας. Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, παρά τις μειώσεις σε πάνω από 50 φόρους και τις διαδοχικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Η αγοραστική δύναμη των πολιτών παραμένει στα χαμηλότερα σκαλοπάτια σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα. Γι’ αυτό και έχει δηλώσει πως τώρα ο στόχος είναι να στηριχθεί η μεσαία τάξη. Να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα και να μειωθεί ακόμα πιο πολύ η φορολογία.
ΑΥΤΟ είναι και το πιο κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση. Πώς θα μπορέσει να μοιράσει με δίκαιο τρόπο το μέρισμα της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής ευημερίας στα νοικοκυριά. Αρα, απαιτούνται άμεσα νέα θετικά μέτρα, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2025 και θα ενταθούν στην επόμενη διετία. Από την επίτευξη αυτού του στόχου, άλλωστε, θα κριθεί και η επίδοση της κυβέρνησης στις εθνικές εκλογές του 2027.