ΤΑ ελληνοτουρκικά βρίσκονται σε μια εντελώς διαφορετική φάση από ό,τι το καλοκαίρι του 2021, όταν οι προκλήσεις της Αγκυρας με τα ερευνητικά πλοία χτυπούσαν κόκκινο και δημιουργούσαν ένα σχεδόν πολεμικό κλίμα. Από τότε, οι παραβιάσεις με πολεμικά αεροσκάφη σχεδόν εκμηδενίστηκαν, ενώ και στη θάλασσα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως το περιστατικό στην Κάσο, επικρατούν «ήρεμα νερά».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ένα σύντομο τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, από το οποίο προφανώς δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα, πέραν της επιβεβαίωσης της επόμενης συνεδρίασης του ανώτατου ελληνοτουρκικού συμβουλίου συνεργασίας και της νέας επίσημης συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.
ΟΣΟΙ ασκούν κακοπροαίρετη κριτική προσπαθούν να αποκρύψουν την πραγματικότητα. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από το 2019 έως σήμερα και με φόντο το 2030, υλοποιεί ένα τεράστιο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΗΔΗ η Πολεμική Αεροπορία έχει ενισχυθεί με τα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά Rafale, προχωρά η τεχνολογική αναβάθμιση των ελληνικών F-16, ενώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα διαθέτει το υπερόπλο των αμερικανικών F-35. Την ώρα, μάλιστα, που οι ΗΠΑ ακύρωσαν την παράδοση F-35 στην Τουρκία, ενώ μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις προχώρησαν σε εκσυγχρονισμό και πώληση F-16.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ετοιμάζεται να κάνει μια κίνηση που θα ενισχύσει σημαντικά την ισχύ από αέρος με την προμήθεια υπερσύγχρονων drones, τα οποία παίζουν πλέον κρίσιμο ρόλο στα πεδία των μαχών, όπως αποδεικνύεται από τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην παραλαβή των φρεγατών Belh@rra. Μέσα στο 2025 θα παραδοθεί η πρώτη, προχθές έγινε η καθέλκυση της δεύτερης, προχωρά η κατασκευή της τρίτης, ενώ, όπως ανακοίνωσε προχθές ο Νίκος Δένδιας, προχωρά η παραγγελία της τέταρτης.
Η κυβέρνηση, όμως, δεν μένει μόνο σε αυτά. Εχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, με φόντο το 2030. Με πλήρη αναβάθμιση τεχνολογιών και αναδιάρθρωση των δομών, η οποία πέρα από αύξηση των δαπανών, στην ουσία φέρνει μια ριζική μεταρρύθμιση στην αμυντική στρατηγική και, βέβαια, αλλαγή στη φιλοσοφία της στρατιωτικής θητείας.
ΤΟ μόνο που απομένει είναι η περαιτέρω στήριξη των στρατιωτικών με αυξήσεις αποδοχών και η υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής ακινήτων για τη διαμονή τους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.