Προ ημερών, στην επαρχία Χεράτ, η αφγανική ηγεσία πραγματοποίησε με κορδέλες και φανφάρες τα εγκαίνια των εργασιών του αφγανικού τμήματος του ΤΑΡΙ. Πρόκειται για έναν αγωγό φυσικού αερίου, που όπως υποδηλώνουν τα αρχικά του (Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία) θα μεταφέρει τουρκμενικό αέριο στις μεγάλες αγορές της Νότιας Ασίας και στον Ινδικό Ωκεανό, αναβαθμίζοντας το γεωπολιτικό στάτους της Καμπούλ. Το τουρκμενικό τμήμα του αγωγού φέρεται να έχει ήδη ετοιμαστεί και οι Ταλιμπάν δηλώνουν παρόντες στην πρόοδο του έργου. Ειδικά τώρα που η σταθερότητα στη χώρα αποκαταστάθηκε (τρόπος του λέγειν…) με την εμπέδωση της κυριαρχίας τους εδώ και μια τριετία.
Τα σχέδια του ΤΑΡΙ κυκλοφορούν σε γραφεία και στρογγυλά τραπέζια εδώ και τρεις δεκαετίες. Η προοπτική του φέρεται να έπαιξε ρόλο στην αμερικανική εισβολή των αρχών του αιώνα, μολονότι το έργο φαντάζει υπερφιλόδοξο για μια τόσο εκρηκτική περιοχή. Ωστόσο, η έναρξη και μόνο των εργασιών αναμένεται να δώσει ανάσα στην αφγανική οικονομία, με τις προοπτικές για θέσεις εργασίας και τα τέλη διέλευσης του τουρκμενικού αερίου, που εκτιμώνται σε 500 εκατ. δολάρια τον χρόνο.
Οι σπουδαστές του Κορανίου, όμως, δεν βασίζονται μόνο στον αγωγό για τη διεθνή τους επανένταξη. Η μετριοπαθής τους στάση σε διεθνή ζητήματα τους αναδεικνύει σιγά σιγά σε αξιόπιστο περιφερειακό συνομιλητή, τον οποίο πρόσφατα η κυβέρνηση της Κιργιζίας αφαίρεσε από τη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων. Προηγήθηκαν τον Ιανουάριο η Κίνα, το Καζακστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκαθιστώντας τις διπλωματικές σχέσεις με το Αφγανιστάν. Οι Κινέζοι, ειδικά, έχουν κάθε λόγο να ορέγονται το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφός του…