ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ, τουλάχιστον, 20 πυρκαγιές έκαιγαν πάνω από 100.000 στρέμματα -μέσα σε λίγα 24ωρα- στην Κεντρική και Βόρεια Πορτογαλία, προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή και την εκκένωση δεκάδων χωριών και οικισμών.
ΜΗΠΩΣ ευθύνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Μήπως πρέπει να παραιτηθεί κάποιος υπουργός; Μήπως ζούμε στον μικρόκοσμό μας και νομίζουμε πως όλα αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, όπως με την Πεντέλη ή τον «Ντάνιελ»; Γιατί δεν βγήκε κάποια αντιπολίτευση σε όλες αυτές τις χώρες να κατηγορήσει την κυβέρνηση για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία φυσικά φαινόμενα;
ΕΝΤΑΞΕΙ, όμως, ξέρουμε πώς παίζεται το αντιπολιτευτικό παιχνίδι στη χώρα μας. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ περιμένουν στη γωνία, μόλις πιάσει μια φωτιά ή γίνει μια πλημμύρα, για να μιλήσουν για τις ευθύνες του επιτελικού κράτους και να κραυγάσουν τσιτάτα διαμαρτυρίας.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
ΤΟ πρόβλημα, βέβαια, είναι πολύ μεγαλύτερο. Ξεπερνάει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεπερνάει και τις κυβερνήσεις. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Βιώσαμε το πιο ζεστό καλοκαίρι όλων των εποχών. Αντιμετωπίζουμε ξηρασία και λειψυδρία. Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες είναι η νέα πραγματικότητα. Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη. Αν κάποιος έχει τη συνταγή να «σκίσει» με έναν νόμο και ένα άρθρο και την κλιματική κρίση, ας βγει να το πει, για να γελάσουμε.
ΝΑΙ, πρέπει να υπάρξει ένα νέο μοντέλο αντιπυρικής προστασίας, ένα νέο μοντέλο αντιπλημμυρικής προστασίας και ένα νέο μοντέλο για τη διαχείριση των υδάτων ώστε να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία. Αλλά, εδώ υπάρχουν δύο ζητήματα. Κατ’ αρχάς όλα αυτά δεν γίνονται σε μια μέρα. Και, κατά δεύτερον, ακόμα κι αν όλα γίνουν τέλεια, και πάλι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν καταστροφές από ακραία φυσικά φαινόμενα.
ΤΟ βλέπουμε, συμβαίνουν παντού γύρω μας. Και, μέσα σε αυτό το σκηνικό κάποιοι αντιδρούν, γιατί π.χ. θα γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση ακινήτων αξίας άνω των 500.000 ευρώ και όλων των επαγγελματικών κτιρίων. Η άρνηση της πραγματικότητας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γιατί, αν δεν κοιτάξουμε κατάματα το πρόβλημα, δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε τις λύσεις. Εδώ, ακόμα και σήμερα, οργανώνονται καμπάνιες κατά των αιολικών πάρκων στα βουνά, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουμε φτιάξει αιολικά πάρκα στις θάλασσες.
ΑΣ συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει. Ας σταματήσει η στείρα αντιπολίτευση. Η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της δεν αφορούν κάποια κυβέρνηση ή κάποια κόμματα, αφορούν τις ζωές όλων μας. Χρειάζεται δράση, όχι μικροκομματική αντίδραση.