Χωρίς μεμψιμοιρίες αλλά με αυτοπεποίθηση και δομημένη σκέψη, ο Ελληνας πρωθυπουργός περιέγραψε μια χώρα που ανεβαίνει επίπεδο στην οικονομία, λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και, κυρίως, δεν εγκαταλείπει ούτε στιγμή τις αξίες και τους κανόνες της Δημοκρατίας.
Το τελευταίο στοιχείο, η σημασία της Δημοκρατίας στον σύγχρονο κόσμο, χτύπησε την καρδιά των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, γιατί στον ίδιο χώρο που μίλησε ο πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2021 διαδραματίσθηκαν πρωτοφανείς σκηνές για τα αμερικανικά χρονικά, όταν εκατοντάδες ακραίοι και συνωμοσιολόγοι εισέβαλαν προκειμένου να αποτρέψουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.
Ο Μητσοτάκης ανέπτυξε τα εθνικά μας θέματα με τρόπο σαφή και χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη καν να πει τη λέξη «Τουρκία», γιατί η Ελλάδα δεν χρειάζεται ετεροπροσδιορισμούς, αλλά στηρίζεται στη δυναμική της και στον αυτόνομο ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις για να αναπτύξει τα εθνικά της δίκαια.
Το στοίχημα κερδήθηκε, τα μέλη του Κογκρέσου χειροκρότησαν όρθιοι τον πρωθυπουργό όταν αναφέρθηκε στην ανοιχτή πληγή της διχοτόμησης της Κύπρου και στην ανάγκη να υπάρξει λύση βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Αυτό ήταν το μυστικό της ομιλίας του Μητσοτάκη. Εθεσε τα εθνικά μας θέματα στη γλώσσα που καταλαβαίνει η αμερικανική πολιτική σκηνή. Τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνει αποδεκτός από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών χωρών, μόνο που αυτό δεν ισχύει αποκλειστικά για τη Ρωσία του Πούτιν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Μίλησε για την ανάγκη της ενότητας απέναντι σε έναν κόσμο που αλλάζει βίαια και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε το Κογκρέσο να εξετάσει όλα τα δεδομένα όταν θα κληθεί να αποφασίσει για τα εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών, εννοώντας σαφώς τα τουρκικά F-16.
Ουσιαστικά, ο Μητσοτάκης έπαιξε στο πεδίο των Αμερικανών αναπτύσσοντας τα ελληνικά χαρτιά με πειστικό τρόπο, όπως φάνηκε από τις συνεχείς διακοπές της ομιλίας του από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, λες και αποτελούσαν μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Θα έχουν όλα αυτά απτά αποτελέσματα για την Ελλάδα; Ασφαλώς ναι. Ολα τα μέλη του Κογκρέσου απέκτησαν μια σαφή εικόνα για τις θέσεις της χώρας μας, ορισμένοι πολιτικοί της αμερικανικής ενδοχώρας ενδεχομένως να απέκτησαν πρώτη φορά γνώση για στοιχεία της Ιστορίας μας και να αντιλήφθηκαν ότι απέναντί τους έχουν έναν πολιτικό με σύγχρονες ιδέες και διεθνές προφίλ.
Αυτό μετράει και στην οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί επενδύουν πλέον στην Ελλάδα, ούτε ότι καθημερινώς καταφθάνουν στη χώρα μας τουρίστες με 10-15 απευθείας πτήσεις.
Το αποτύπωμα της επίσκεψης Μητσοτάκη ήταν τελικώς θετικό γιατί ανέδειξε τη δυναμική της Ελλάδας και παρουσιάσθηκε μια εικόνα αυτοπεποίθησης και σιγουριάς για το αύριο.
Το επόμενο βήμα είναι και το πιο δύσκολο. Ο μετασχηματισμός της Ελλάδας σε ένα σύγχρονο κράτος που θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις για τους νέους, θα εγγυάται την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και θα προσφέρει τα σημαντικότερα θεμέλια για διμερείς και διεθνείς σχέσεις: την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα. Δεν είναι και λίγα αν τα συγκρίνουμε με το πρόσφατο παρελθόν.