ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Οπως, άλλωστε, δεν αμφισβητήθηκε από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο ότι θέμα πολιτεύματος δεν υπάρχει, αφότου λύθηκε οριστικά για τη χώρα μας με το δημοψήφισμα του 1974, που έθεσε τέρμα στον θεσμό της βασιλείας και ο Εθνάρχης Καραμανλής εγκαθίδρυσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Το βέβαιο είναι, ωστόσο, ότι ο τέως βασιλιάς αγαπούσε βαθιά την πατρίδα του και αυτό το έδειξε, επίσης, τιμώντας τη γαλανόλευκη ως χρυσός ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960.
Δωρεάν συγκοινωνίες στο Βελιγράδι
ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ δεν αναμίχθηκε ποτέ στα πολιτικά πράγματα της χώρας ούτε επεδίωξε να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα, σεβόμενος τις αποφάσεις και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ενώ έμεινε πάντοτε διακριτικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, περιοριζόμενος σε ελάχιστες δημόσιες κοινωνικές εκδηλώσεις και σπάνιες συνεντεύξεις. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να εκληφθούν παρά μόνο ως αστειότητες όλα αυτά τα περί υποτιθέμενης απειλής για το δημοκρατικό μας πολίτευμα που ορισμένοι προσπάθησαν να καλλιεργήσουν.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν απειλείται από κανέναν. Αντιθέτως, είναι πολύ ισχυρή και δεν μπορεί να φοβάται να εκθέτει το παρελθόν της ιστορικής πορείας μιας χώρας. Αυτό, άλλωστε, συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, από τη Ρωσία μέχρι τη Γαλλία και την Αυστρία, όπου οι αυτοκρατορίες και οι μοναρχίες έχουν διαλυθεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα ή και περισσότερο, αλλά αποτελούν μέρος της Ιστορίας τους, γι’ αυτό και τα πρώην ανάκτορα διατηρούνται πλήρως και είναι επισκέψιμα για το κοινό ως μουσεία.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ όσο ζούσε ο Κωνσταντίνος δεν ήταν μια ανύπαρκτη απειλή για τη Δημοκρατία από τη Μεταπολίτευση και μετά. Ηταν η στάση που τήρησε την περίοδο που ήταν βασιλιάς και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων όταν η χώρα οδηγήθηκε στη δικτατορία των συνταγματαρχών. Αυτό είναι που πιθανόν δεν θα του συγχωρήσει η Δημοκρατία και όχι ότι δήθεν την υπονόμευσε μετά το δημοψήφισμα. Σε κάθε περίπτωση, ο Κωνσταντίνος θα κριθεί από την Ιστορία, με τις πράξεις του και τα λάθη του. Ομως, η Δημοκρατία έχει ως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της τον σεβασμό σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κοινωνικής θέσης. Και αυτό ισχύει και για τον τέως βασιλιά.