Η κλιματική κρίση επιδεινώνει την κατάσταση τάχιστα. Μπορεί και οι υποδομές να υστερούν, καθώς φέρονται να έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους, αλλά ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται από τα όλο και πιο συχνά «ξεσπάσματα» του καιρού με ισχυρές βροχοπτώσεις. Oταν κατασκευάστηκαν τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα, η Θεσσαλονίκη δεν είχε ένα εκατομμύριο κατοίκους. Πλέον, τα δίκτυα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης και χρειάζονται αναβάθμιση ή ακόμη και κατασκευή καινούργιων.
Από την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Ιούλιο 2019, η κυβέρνηση συνειδητοποίησε τη σπουδαιότητα του θέματος και τον ορατό κίνδυνο πλημμυρών. Δρομολόγησε την αναβάθμιση της αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλονίκης και το ενέταξε στο φιλόδοξο πρότζεκτ «Θεσσαλονίκη 2030», το οποίο φέρει την προσωπική σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είδες ο… ΔΕΔΔΗΕ;
Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η υλοποίηση έργων αποχέτευσης, ύδρευσης και άρδευσης σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, ήδη δημοπρατήθηκε το έργο κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Λαχαναγοράς. Eχει αναδειχθεί ανάδοχος του έργου, με το οποίο αναμένεται να δοθεί λύση στην αποχέτευση ομβρίων υδάτων σε Δενδροπόταμο, Διαβατά, Στρατόπεδο Γκόνου, Καλοχώρι. Επίσης, δημοπρατήθηκε το έργο διευθέτησης ρεμάτων της περιοχής του Ωραιοκάστρου, συμβασιοποιήθηκε η αποχέτευση ομβρίων υδάτων του νοτίου τμήματος του Δήμου Καλαμαριάς, ενώ έχουν συμβασιοποιηθεί έργα διευθέτησης της περιφερειακής τάφρου και συμβαλλόντων ρεμάτων στην Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη.
Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την Ενοποίηση του Παράκτιου Μετώπου. Ενα έργο που απαιτεί τη συνεργασία και το συντονισμό της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και των δήμων που απλώνονται ως τα παράλια με ιδιαιτέρως σημαντικές περιβαλλοντικές προβλέψεις.
Είναι λογικό να έχει προκληθεί προβληματισμός από τη δημοσιοποίηση του επικαιροποιημένου master plan. Αλλά το θετικό είναι ότι η Πολιτεία έχει ήδη κινητοποιηθεί και με τη διάθεση των απαραίτητων πόρων θα μπορεί σε εύλογο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις.
Η κλιματική κρίση είναι παρούσα, αλλά η διαχείρισή της ανήκει στην αρμοδιότητα της εκάστοτε Πολιτείας. Η ένταξη των αντιπλημμυρικών έργων στο πρότζεκτ «Θεσσαλονίκη 2030» αναδεικνύει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Και αποδεικνύεται ότι η συμπρωτεύουσα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο…