Το αποκάλυψε ο διευθυντής επιχειρήσεων μεγάλης ελβετικής τράπεζας στην Ασία, ομολογώντας στους «Financial Times» ότι έπαθε σοκ βλέποντας τη χώρα του να εγκαταλείπει την πατροπαράδοτη ουδετερότητα στις διεθνείς διενέξεις. (Ιστορικά φιλοξένησε χωρίς πρόβλημα καταθέσεις των ναζί, κομμουνιστών γραφειοκρατών του ανατολικού μπλοκ και κάθε λογής δικτάτορα ανά την υφήλιο.)
Παρόμοιες μαρτυρίες έρχονται από τους υπευθύνους άλλων 10 μεγάλων ελβετικών τραπεζών, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Το ελβετικό τραπεζικό σύστημα ήδη ταλανίζεται από τα δεινά της Credit Suisse, η οποία μέσα στο 2022 αντιμετώπισε φυγή καταθέσεων και πτώση της μετοχής στο χρηματιστήριο, επηρεασμένη και από τις χρεοκοπίες των επενδυτικών funds Archegos και Greensill.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
H Eλβετία παραμένει θησαυροφυλάκιο για το 25% περίπου του παγκόσμιου πλούτου. Ομως οι κυρώσεις που αναγκάστηκε να πάρει σε βάρος της Ρωσίας την κατέστησαν «επισφαλή θησαυροφύλακα» για τους «μη δυτικούς» πελάτες. Βλέποντας ότι η Ελβετία πάγωσε ήδη καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία 8 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 50 δισ. ευρώ των Ρώσων πελατών της, οι Κινέζοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει και η… Σιγκαπούρη.
Θα ήταν αφελείς να πιστέψουν ότι δεν θα κατάσχονταν και τα δικά τους παρκαρισμένα κεφάλαια στη χώρα των Αλπεων, αν π.χ. κάτι πήγαινε στραβά στην Ταϊβάν και οι αψιμαχίες με τις ΗΠΑ έπαιρναν άλλη μορφή. Το παράδειγμα της Ουκρανίας και των Ρώσων είναι εξόχως διδακτικό.
Σίγουρα δεν ήταν συνηθισμένο το θέαμα τεσσάρων τραπεζιτών, τριών Ρώσων κι ενός Ελβετού, που οδηγήθηκαν σε ελβετικό δικαστήριο την Τετάρτη, κατηγορούμενοι για απόπειρα απόκρυψης δεκάδων εκατομμυρίων φράγκων για λογαριασμό του Πούτιν. Ολοι τους είχαν καίρια πόστα στο ελβετικό τμήμα της Gazprombank και τους καταλογίζεται ότι βοήθησαν τον κουμπάρο και «ταμία» του Πούτιν, Σεργκέι Ρολντούγκιν, να διακινήσει παράτυπα εκατομμύρια δολάρια μέσα από ελβετικούς λογαριασμούς.