Οι επιστήμονες ανησυχούν, γιατί σε αντίθεση με αντίστοιχες περιπτώσεις, δεν αναμένεται να διαλυθεί πριν φτάσει στο έδαφος, λόγω της γερής κατασκευής του. «Ο κίνδυνος είναι παρόμοιος με πρόσκρουση μετεωρίτη», είπε χαρακτηριστικά ο Marco Langbroek, επιστήμονας από την Ολλανδία που ιχνηλατεί τις κινήσεις των διαστημικών αντικειμένων.
Το Interesting Engineering έγραψε ότι πρόκειται για το σοβιετικό δορυφόρο Kosmos 482 που εκτοξεύτηκε στις 31 Μαρτίου 1972 για να ταξιδέψει στον πλανήτη Αφροδίτη. Λόγω τεχνικών αστοχιών ποτέ δεν ξεπέρασε την τροχιά της Γης και διασπάστηκε, με τα δύο μικρά κομμάτια να πέφτουν πάνω από το Άσμπαρτον της Νέας Ζηλανδίας, δύο ημέρες μετά την εκτόξευση. Η μονάδα καθόδου, βάρους 300 κιλών περίπου δεν έπεσε όμως. Κατά συνέπεια, ονομάστηκε Kosmos 482, μια συνηθισμένη πρακτική για τις σοβιετικές αποστολές που παρέμεναν σε γήινη τροχιά.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συντριβή του δορυφόρου θεωρείται επικίνδυνη, επειδή δεν αναμένεται να διαλυθεί, καθώς σχεδιάστηκε επιβιώσει στις σκληρές συνθήκες της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης. Ενδεικτικά, σχεδιάστηκε για να αντέχει 300 G, οπότε είναι πολύ πιθανό να πέσει ακέραιο στο έδαφος.
Η πρώτη πρόβλεψη για τη συντριβή του έγινε το 2018 από τον Ρώσο αστρονόμο Pavel Shubin που εκτίμησε ότι ο δορυφόρος θα συντριβεί μεταξύ 2023 και 2025. Περαιτέρω αναλύσεις το 2019 και το 2022 παρείχαν περισσότερες λεπτομέρειες και προσομοιώσεις έδειξαν ότι θα συντριβεί γύρω στο 2025-2026. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία που ο δορυφόρος θα πέσει στη Γη.
1/x
In about 2 weeks from now, an unusual #uncontrolled #reentry will happen: a 53-yr-old landing capsule from a failed Soviet #Venera mission stuck in Earth orbit. It will likely survive reentry.
(link to blogpost with more info including reentry forecasts, in next tweet) pic.twitter.com/PuuO5ZP00D— Dr Marco Langbroek (@Marco_Langbroek) April 25, 2025
«Καθώς πρόκειται για ένα σκάφος προσεδάφισης που σχεδιάστηκε για να επιβιώσει από τη διέλευση από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, είναι πιθανό να επιβιώσει από την επανείσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα άθικτο, και να συγκρουστεί άθικτο», έγραψε σε ανάρτησή του ο Μάρκο Λάνγκμπρουκ, λέκτορας διαστημικής κατάστασης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ στις Κάτω Χώρες, ο οποίος ανακάλυψε την επικείμενη επιστροφή του σκάφους προσεδάφισης.
«Με κλίση τροχιάς 52 μοιρών, το σκάφος καθόδου Kosmos 482 θα μπορούσε να κατέβει οπουδήποτε μεταξύ 52 μοιρών βόρειου και 52 μοιρών νότιου γεωγραφικού πλάτους», έγραψε σε ένα άρθρο για το The Space Review.
«Αυτό περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας στο νότιο και μεσαίο γεωγραφικό πλάτος, καθώς και την Αμερική και ολόκληρη την Αφρική και την Αυστραλία. Φυσικά, οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι να προσγειωθεί σε έναν από τους ωκεανούς, όπως έκανε η αποτυχημένη αποστολή Phobos-Grunt Venus στις 15 Ιανουαρίου 2011».
Ειδήσεις Σήμερα
- Κερατσίνι: Τι ψάχνουν οι Αρχές – Τι έχει συμβεί με το δάνειο και τι λέει η οικογένειά του
- Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος: Οι τρεις μεγάλοι νικητές και οι απαντήσεις που τους έκαναν Μίδες [βίντεο]
- Ρέθυμνο: Συνελήφθη 38χρονος – Η ΕΛΑΣ βρήκε στο σπίτι του όπλα, φυσίγγια, ξιφολόγχη και πτυσσόμενη ράβδο
- Καιρός: Στα δύο χωρίστηκε η Ελλάδα σήμερα – Από τα 30αρια στις βροχές
- Βούτες Ηρακλείου: Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των γεωλογικών φαινομένων