«Για να μην το ξεχνάς, η εκστρατεία του στη Ρωσία έληξε με 600.000 Γάλλους στρατιώτες νεκρούς στις λάσπες»… Στην αρχή του πολέμου ο Μακρόν φαινόταν νουνεχής, συνομιλούσε με τον Πούτιν και πρότεινε επώδυνους συμβιβασμούς στην Ουκρανία. Τι άλλαξε τόσο ώστε να σοκάρει ακόμη και τους (θεωρητικά πιο πολεμοχαρείς) Αμερικανούς και Γερμανούς, σε βαθμό που να τον βάλουν στη θέση του;
Ενας εκπρόσωπός του στο Μέγαρο των Ηλυσίων δήλωσε αμήχανα ότι ο πρόεδρος ήθελε να στείλει ένα «αυστηρό στρατηγικό μήνυμα» στους Ρώσους να «μην κάνουν καμιά βλακεία» (σ.σ.: το ποιος έκανε τελικά τη βλακεία συζητείται). Ωστόσο, το Κρεμλίνο το εξέλαβε αλλιώς, και με το δίκιο του: ότι η σπασμωδική δήλωση του Γάλλου πρόδωσε τα ρήγματα, τις διαιρέσεις και τον επικοινωνιακό πανικό που επικρατεί στο δυτικό στρατόπεδο λόγω της κακής πορείας των επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Κι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν πως η Ρωσία «πρέπει να χάσει τον πόλεμο» κι άλλοι επισείουν τον κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη προετοιμάζοντας εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων (Σολτς, Φον ντερ Λάιεν), αλλά κανείς δεν ζήτησε φόρα-παρτίδα από τους Ευρωπαίους να ντυθούν στο χακί. Αλλωστε, στη Γηραιά Ηπειρο κάθε άλλο παρά επικρατεί «ηρωικό κλίμα», όπως έγραψαν οι Ιβάν Κράστεφ και Μαρκ Λέοναρντ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.
Στην τελευταία έρευνα του οργανισμού σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, μόνο το 10% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το Κίεβο θα κερδίσει τον πόλεμο και μόνο το 20% κατά μέσο όρο (από 7% στην Ελλάδα έως 43% στη Σουηδία) συμφωνεί με αύξηση της ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ουκρανία. Αν πάλι ο Μακρόν θέλει να στείλει τη Λεγεώνα των Ξένων για να πάθει ό,τι και το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα το 1919, γούστο του και καπέλο του…
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας