Στα κινεζικά social media συζητιούνται μετ’ επιτάσεως οι πιθανές επιπτώσεις στον χειρισμό του εθνικού θέματος, από την επιθετική στροφή του νέου προέδρου στο Δυτικό Ημισφαίριο. Υπάρχουν αναλυτές που διαβλέπουν ευκαιρία για τη χώρα τους, με το σκεπτικό ότι ακόμη και στο κρίσιμο γεωστρατηγικό ζήτημα της Ταϊβάν, ο Τραμπ θα μπορούσε να μπει στην λογική των «εμπορικών παζαριών», όπως π.χ. με τους δασμούς του Καναδά και με τον Πούτιν στην Ουκρανία. Εκφραστής αυτής της σχολής είναι ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Τσιάο Μινχάο, από την Σαγκάη, που θεωρεί πως το Πεκίνο πρέπει να ερμηνεύσει κατά κυριολεξία τις απειλές Τραμπ κατά Γροιλανδίας, Καναδά και Παναμά.
Είναι αλήθεια πως ο Τραμπ, στην πρώτη του θητεία, στήριξε με σθένος την Ταϊβάν, πολιτικά και στρατιωτικά. Πρόσφατα όμως τα γύρισε, λέγοντας ότι «πρέπει να πληρώσει» για την αμυντική της θωράκιση από τις ΗΠΑ, εξομοιώνοντάς την τρόπον τινά με τους νατοϊκούς εταίρους.
Σου ’πα, μάνα μ’ πάντρεψέ με…
Σε αυτή τη ρευστή, μεταβατική φάση, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στο Reuters ότι «είναι παράλογο να συνδέεται η Γροιλανδία με την Ταϊβάν, που αποτελεί καθαρά εσωτερικό ζήτημα της Κίνας». Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ξεκαθάρισε πως η επίσημη ονομασία του νησιού παραμένει «Δημοκρατία της Κίνας» και είναι «ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα». Ο πλέον αρμόδιος για να λύσει τον γρίφο τηρεί σιγή ιχθύος. Ούτε το επιτελείο του Τραμπ -ούτε ο ίδιος φυσικά- απάντησαν στα ερωτήματα του Reuters.