ΣΥΜΦΩΝΑ με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» και του οικονομικού ρεπόρτερ Γιώργου Παλαιτσάκη, οι 14 βασικές εξαγγελίες Κασσελάκη έχουν ετήσιο κόστος 14,665 δισεκατομμύρια ευρώ. Αρα, σε ορίζοντα τετραετίας, η συνολική δημοσιονομική επιβάρυνση φτάνει τα 58,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΠΩΣ προκύπτει αυτό το τεράστιο κόστος; Αφού ο Κασσελάκης «ξηλώνει» στην ουσία όλο το υπάρχον φορολογικό σύστημα. Υπόσχεται να μειώσει τη φορολογία εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τη φορολογία ενοικίων, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΕΦΚ στα καύσιμα, τους συντελεστές ΦΠΑ, να καταργήσει την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις και να επαναφέρει 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο. Δηλαδή, τα… πάντα όλα!
ΜΠΡΟΣΤΑ στο «πρόγραμμα Κασσελάκη» το περιβόητο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» του Αλέξη Τσίπρα φαντάζει… ψίχουλα. Κι, όμως, το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε, αλλά σε συνδυασμό με την καταστροφική διαπραγμάτευση του α’ εξαμήνου του 2015 οδήγησε στα capital controls και στο τρίτο μνημόνιο.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΘΑ μπορούσε να πει κάποιος πως τώρα δεν έχουμε μνημόνια. Αρα, ο Κασσελάκης θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του. Ναι, αυτό θα μπορούσε να γίνει αν είχε ένα κόστος 1,5 και όχι σχεδόν 15 δισεκατομμύρια τον χρόνο.
ΑΣ δούμε, υποθετικά, τι θα συνέβαινε. Αν ο Κασσελάκης γινόταν πρωθυπουργός και ανακοίνωνε την εφαρμογή του προγράμματός του, τότε η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας θα εκτροχιαζόταν. Τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, θα μετατρέπονταν σε πρωτογενή ελλείμματα. Για να καλυφθεί η τρύπα θα έπρεπε να αυξηθεί ο δανεισμός από τις αγορές. Οι αγορές θα έβλεπαν πως πάμε πάλι προς τον… τοίχο και, έτσι, θα εκτινάσσονταν τα επιτόκια των ομολόγων. Η χώρα θα έμπαινε και πάλι στη δίνη της χρεοκοπίας.
ΔΕΝ είναι σενάριο φαντασίας, αλλά σενάριο πραγματικότητας. Ας ρίξουμε μια ματιά τι συμβαίνει στην Αργεντινή, όπου ύστερα από μια εικοσαετία δεν έχει βγει από το σπιράλ της χρεοκοπίας.
ΑΡΑ, ποιο είναι το συμπέρασμα; Στην πραγματικότητα, το «πρόγραμμα Κασσελάκη» είναι ανεφάρμοστο. Γιατί, όμως, το παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Εδώ, υπάρχουν δύο εξηγήσεις. Ή δεν έχει ιδέα και κινείται όπως κινήθηκαν οι Τσίπρας – Βαρουφάκης το 2015. Ή ξέρει ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πρωθυπουργός, οπότε υπόσχεται ό,τι γουστάρει.
ΟΙ πολίτες μπορούν να επιλέξουν όποια από τις δύο παραπάνω εκδοχές θεωρούν πιθανότερη. Και, οι δύο, όμως, είναι το ίδιο επικίνδυνες για τη χώρα.