Η τηλεργασία, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εγκατάστασης εργαζομένων σε προορισμούς της επιλογής τους, ενίσχυσε την ανάπτυξη περιοχών, ακόμη και απομακρυσμένων, που είδαν τον τουρισμό να μηδενίζεται το πρώτο διάστημα των λοκντάουν. Τους τελευταίους μήνες, οι δυτικές κοινωνίες βιώνουν μια πολύ δύσκολη συνθήκη, ανάλογη με εκείνη της πανδημίας, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Καλούνται λοιπόν να επανεφεύρουν πολλά στην καθημερινότητα των πολιτών.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
Το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού προώθησε μια επαναστατική ιδέα εν μέσω της κατήφειας για την αύξηση των τιμών ενέργειας και τις μεγάλες ελλείψεις που φέρνει ο χειμώνας. Με ένα άνοιγμα προς τους Bορειοευρωπαίους -κυρίως τους Γερμανούς-, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, πρότεινε σε συνταξιούχους να περάσουν το χειμώνα στην ηλιόλουστη και ζεστή Ελλάδα! Ο Eλληνας υπουργός έκανε πολλές επαφές με αρμόδιους φορείς και εταιρίες στη Γερμανία, προκειμένου να καλλιεργήσει το έδαφος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου όλο το φθινόπωρο, μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.
Το παράδειγμά του ακολουθεί, όπως φαίνεται, και η Ισπανία, που επίσης θέλει να προσελκύσει το χειμώνα συνταξιούχους ή εργασιακούς νομάδες από τη Βόρεια Ευρώπη. Τα Κανάρια Νησιά και η μεσογειακή ακτή της Ισπανίας ξεκίνησαν διαφημιστικές εκστρατείες για να προσελκύσουν επισκέπτες διαρκείας από τον κρύο Βορρά της Ευρώπης και, όπως αναφέρει η «Ντόιτσε Βέλε», προβλέπεται αυξημένος αριθμός κρατήσεων για τους χειμερινούς μήνες, που είναι πολύ πιο ήπιοι στον ευρωπαϊκό Νότο.
Λόγω κλιματικής αλλαγής, Γερμανοί ειδικοί εκτιμούν πάντως ότι επειδή στον Νότο τα καλοκαίρια οι θερμοκρασίες θα είναι υπερβολικά υψηλές, πολλοί Βορειοευρωπαίοι θα προτιμούν να επισκεφθούν τη Νότια Ευρώπη την άνοιξη, το φθινόπωρο ή ακόμη και το χειμώνα.