Διαβάζοντας λοιπόν το κομμάτι της έρευνας που αναλύει τις αυθόρμητες απαντήσεις στο ερώτημα «ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα;», βλέπουμε ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι η πρώτη απάντηση με 17%, όμως αυτό ανατρέπεται όταν αναλύονται οι απαντήσεις ανάλογα με την ηλικία.
«Ενώ σχεδόν το 40% των Boomers (δηλαδή οι ερωτηθέντες ηλικίας 58-67 ετών) επιλέγουν είτε την κλιματική αλλαγή είτε την καταστροφή του περιβάλλοντος ως το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη, μόνο το 24% των μελών της Gen Z (ηλικίες 17-25) και το 20% των Millennials (ηλικίες 26-41) απαντούν το ίδιο. Και για τις δύο κατηγορίες νεότερων Ελλήνων πολύ σημαντικό πρόβλημα για τον πλανήτη αποτελεί η ακρίβεια (18%)», γράφει ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διευθυντής περιεχομένου της ΔιαΝΕΟσις.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Απολύτως λογικό αν σκεφτεί κάποιος ότι ένας σημερινός 17άρης ήταν 5 χρονών όταν ξεκινούσε η οικονομική κρίση και ενηλικιώθηκε μαζί της. Ο σημερινός 26άρης ήταν στην ακμή της εφηβείας του, γύρω στα 14, όταν άκουσε τους γονείς του να συζητούν πρώτη φορά για το Μνημόνιο, ήταν 19 χρονών όταν έκλεισαν οι τράπεζες και έβλεπε τους φίλους του να αμείβονται με 450 ευρώ ή να μεταναστεύουν.
Αλλά και οι σημερινοί 40άρηδες, που ήταν λίγο μεγαλύτεροι όταν ξέσπασε η κρίση, γύρω στα 28 με 30, είδαν να τους κόβονται τα φτερά τη στιγμή ακριβώς που ετοιμάζονταν να πετάξουν. Η επαγγελματική τους διαδρομή ανακόπηκε ή έμεινε στάσιμη, οι μισθοί συρρικνώθηκαν, οι προοπτικές μπροστά τους έκλειναν αντί να ανοίγουν.
Εν κατακλείδι, το γεγονός ότι οι νεότερες γενιές θεωρούν πως η ακρίβεια είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να ακούγεται κυνικό, μπορεί να είναι μη αναμενόμενο, αλλά είναι απολύτως ερμηνεύσιμο.