Κι ας μνημονεύουν μέχρι στιγμής μόνο τον πρώτο, καθώς ο δεύτερος ενσαρκώνει στην πραγματικότητα τον βαθύτερο φόβο τους.
Λίγο πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz (κορυφαίος στον κόσμο για 5η συνεχή χρονιά) εξέδωσε το καθιερωμένο Βαρόμετρο Πολιτικού Ρίσκου για το 2024. Το αλμανάκ του 2023 προειδοποιούσε ήδη για ακραίο κίνδυνο πολιτικών αναταραχών σε πάνω από 100 χώρες του κόσμου εξαιτίας των οικονομικών ανισοτήτων. Φέτος η κατάσταση επιδεινώθηκε και ο CEO της Allianz, Ολιβερ Μπέτε, εξήγησε το γιατί.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
«Οι πολιτικές ελίτ αποσυνδέονται με ταχύτατους ρυθμούς από την εργατική τάξη και τους ανθρώπους που πηγαίνουν καθημερινά στη δουλειά. Και αυτό το βλέπω ως υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνο για τις κοινωνίες μας». Το εκλογικό τσουνάμι του 2024 (μεταξύ άλλων σε ΗΠΑ, Ινδία, Μεξικό, Βρετανία, ενδεχομένως Γερμανία και πολλές ακόμη χώρες) ανεβάζει κατά τον Μπέτε το θερμόμετρο του πολιτικού κινδύνου.
«Ακόμη και στις μεγαλύτερες δημοκρατίες οι λαοί δεν εμπιστεύονται πια τις κυβερνήσεις τους. Είδατε τι έγινε στην Ολλανδία, βλέπετε τι γίνεται στη Γαλλία. Οι κοινωνίες πολώνονται επειδή οι κυβερνήσεις μας δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαού». Αδιάψευστο παράδειγμα τα τεκταινόμενα στη χώρα του, τη Γερμανία, με τον ξεσηκωμό των αγροτών και των εργαζομένων σε μεταφορές, Υγεία…
Παρά την άρτια περιγραφή του, ο Ολιβερ Μπέτε δεν ανήκει στους «Πατριώτες Εκατομμυριούχους» που ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να φορολογήσει τον πλούτο τους. Προς στιγμήν θύμισε Μαρξ, αλλά τα μάσησε στο διά ταύτα. «Φέτος πολλοί άνθρωποι θα πάνε στις κάλπες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ψηφίσουν τα σωστά πράγματα (sic) και δεν θα παρασυρθούν από την οργή τους». Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό χωρίς γενναία αναδιανομή πλούτου και αλλαγή οικονομικού παραδείγματος; Απορία ψάλτου βηξ.