Σε όλα έπεσε έξω – μεταξύ μας δεν έχει πετύχει ποτέ ακριβή πρόβλεψη στα ζητήματα της οικονομίας ο κ. Τσίπρας, και όχι μόνο από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως πρωθυπουργός περίμενε μάταια την εκτίναξη του ελατηρίου της οικονομίας, όταν ταυτόχρονα φόρτωνε μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες με φόρους και χαράτσια. Το 2021 προέβλεπε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την ύφεση της πανδημίας, θα ήταν ασθενική και από τότε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα σωρευτικά άνω του 15%.
Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα και δείχνουν ότι όχι μόνο δεν υπήρξε πανδημία λουκέτων επί Μητσοτάκη, αλλά η αγορά φέτος ζει μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων 15 ετών. Σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων στο εννεάμηνο αυξήθηκε κατά 40 δισεκατομμύρια σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, φτάνοντας τα 133 δισ. Πρόκειται για αριθμούς-ρεκόρ που δείχνουν ότι η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι ισχυρή, η μεταποίηση κινείται με ρυθμούς-ρεκόρ και η κατανάλωση δεν έχει καμφθεί παρά την αύξηση των τιμών.
Η σύγκριση με την περίοδο Τσίπρα είναι καταλυτική και παρά τις καταστροφολογίες του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ποτέ, οι έμποροι και συνολικά οι άνθρωποι της αγοράς ξέρουν πότε δούλεψαν και πότε έψαχναν τον πελάτη με το τουφέκι.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Η οικονομία αποτελεί το κλειδί των εκλογών, η μεσαία τάξη γνωρίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι ικανότερη και αποτελεσματικότερη από εκείνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στα ζητήματα της ανάπτυξης, της μείωσης των φόρων και των επενδύσεων.
Γιατί μπορεί το θέμα των υποκλοπών να σηκώνει σκόνη, όμως το τελικό κριτήριο της ψήφου είναι η επόμενη ημέρα, και κανείς δεν θέλει να επιστρέψει σε «επαναδιαπραγματεύσεις», για παράδειγμα, σε σχέση με την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία ή στην επενδυτική στασιμότητα.
Η καταστροφολογία για τα λουκέτα και την ύφεση κατέρρευσε παταγωδώς, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν πνίγηκαν από τους μεγάλους ομίλους, αλλά αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους. Η ανεργία μειώνεται, τα εισοδήματα προστατεύονται στο μέτρο του δυνατού από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και η Ελλάδα δημιουργεί επιτέλους θέσεις καλά αμειβόμενες σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, πολυεθνικοί κολοσσοί επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας.
Θα μπορούσε να τα πετύχει αυτά ο Τσίπρας; Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τις κάλπες, αλλά με βάση τη σύγκριση των οικονομικών πεπραγμένων στις δύο τετραετίες οι αριθμοί έχουν ήδη προεξοφλήσει το αποτέλεσμα.