ΚΑΙ υπάρχουν και άλλα σοκαριστικά: το 40% των ιδιοκτητών κομμωτηρίων δηλώνει 358 ευρώ, το 57% των ιδιοκτητών συνεργείων δηλώνει 665 ευρώ, το 53% των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης δηλώνει 1.277 ευρώ. Και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, όλοι οι υπόλοιποι δηλώνουν ζημίες. Απορεί κανείς γιατί δεν έχουν βάλει λουκέτο στις επιχειρήσεις τους. Βλέπει κανείς και το 70% των υδραυλικών που δηλώνει 800 ευρώ τον μήνα, ενώ όταν έρχονται στο σπίτι για μια επισκευή στο καζανάκι, που δεν παίρνει πάνω από μισή ώρα, παίρνουν ένα πενηντάρικο.
ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΜΑΣΤΕ; Προφανώς και κοροϊδευόμαστε. Γίνεται κάποιος επιχειρηματίας να βγάζει λιγότερα από τον υπάλληλό του; Ε, δεν γίνεται. Γίνεται κάποιος επαγγελματίας, ενώ όλοι γνωρίζουμε πόσο πληρώνουμε για να κάνει μια εργασία, να δηλώνει τόσα λίγα στην εφορία; Ολα γίνονται.
Σκάκι για τρεις
ΦΕΤΟΣ, λοιπόν, λόγω του νέου συστήματος τεκμαρτής φορολόγησης, ο μέσος ετήσιος φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανέρχεται σε 1.733 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν 548 ευρώ. Δηλαδή, κατά μέσο όρο, με ένα χιλιάρικο… καθάρισαν. Γιατί και πάλι είναι υποδηλωμένα τα εισοδήματα. Υπάρχει πρόβλημα. Και το γνωρίζουμε εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν είναι θέμα εφορίας. Είναι θέμα που γκρεμίζει τη λογική. Πώς ζουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και επαγγελματίες; Με αυτά που δηλώνουν δεν βγαίνουν ούτε οι καθημερινοί… καφέδες, όχι να έχουν τα προς το ζην και πολλές φορές τα προς το ευ ζην, όπως παρατηρούμε γύρω μας.
ΦΕΤΟΣ, λοιπόν, υπήρξαν αντιδράσεις για το νέο σύστημα φορολόγησης και για το έξτρα χιλιάρικο που πλήρωσαν στην εφορία. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία έχει μάθει να μην πληρώνει ευρώ στο κράτος. Προφανώς και υπάρχουν εξαιρέσεις. Αυτές απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και ο κανόνας λέει πως κυκλοφορεί μαύρο χρήμα, πολύ μαύρο χρήμα. Η Τράπεζα της Ελλάδος το υπολογίζει σε 60 δισεκατομμύρια, δηλαδή, σχεδόν στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ. Προφανώς και αυτό δεν κυκλοφορεί ούτε από μισθωτούς ούτε από συνταξιούχους. Για να είμαστε δίκαιοι, δεν αφορά όλο αυτό το τεράστιο ποσό τους επαγγελματίες, υπάρχουν και άλλα μαύρα, όπως στα ενοίκια. Η πλειοψηφία, όμως, αφορά τις συναλλαγές των επαγγελματιών.
ΓΙΑ να κλείσουμε με κάτι ευτράπελο, που έχει σχέση με τη φοροδιαφυγή. Φίλοι παρήγγειλαν σουβλάκια, πήγε το ντελίβερι χωρίς POS και απόδειξη, αρνήθηκαν να πληρώσουν, κράτησαν τα σουβλάκια, σε δέκα λεπτά είχε επιστρέψει ο ντελιβεράς με απόδειξη και POS. Ε, όπως και να το κάνουμε, έχουμε όλοι ένα μερίδιο ευθύνης. Αν αντισταθούμε, κάτι μπορεί να αλλάξει. Δεν αρκεί το «κίνημα της πετσέτας» στις παραλίες, χρειάζεται και το «κίνημα της απόδειξης» στην καθημερινότητα.