Σε τέτοια συμπεράσματα οδηγεί η έρευνα που παρήγγειλε πρόσφατα η δεξαμενή σκέψης «UK in a Changing Europe» (To Ηνωμένο Βασίλειο σε μια Ευρώπη που Αλλάζει) στη εταιρία δημοσκοπήσεων Public First. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν πρωτότυπη: κάπου 4.000 οπαδοί του Brexit, που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του 2016, ρωτήθηκαν «πώς βλέπουν σήμερα τα πράγματα». Μόνο το 18% θεωρεί ότι το Brexit πήγε «καλά ή πολύ καλά», ενώ το 30% πιστεύει ότι δεν πήγε «ούτε καλά ούτε άσχημα» και το 26% ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για συμπεράσματα».
Ω του θαύματος, στο 18% των ρεαλιστών συγκαταλέγεται ο γκουρού της αντιευρωπαϊκής εκστρατείας, Νάιτζελ Φάρατζ, που σόκαρε με την πρόσφατη δήλωσή του: «Το Brexit απέτυχε». (Προσοχή, το «απέτυχε» δεν σημαίνει ότι ήταν λάθος επιλογή, αλλά ότι οι πολιτικοί -όπως η Τερέζα Μέι, η Λιζ Τρας, ο Μπόρις Τζόνσον- είτε δεν το εφάρμοσαν σωστά είτε δεν έβαλαν τα δυνατά τους για να πετύχει).
Ταξιδευτής και επιστροφεύς*
Εχει ενδιαφέρον να δούμε τι άλλο σκέφτονται οι Brexiters του 2016, η απογοήτευση των οποίων αντανακλάται και στα χαμηλά ποσοστά του Συντηρητικού Κόμματος (για τα οποία δεν ευθύνεται βέβαια μόνο το Brexit, αλλά και η άθλια διακυβέρνηση του Τζόνσον). Το 72% λέει ότι θα ξαναψήφιζε το ίδιο, αλλά ακριβώς το ίδιο ποσοστό ξεκαθαρίζει ότι «δεν θέλει να το συζητάει». Ισως επειδή το τραύμα βαθαίνει αντί να επουλώνεται στην επταετία που μεσολάβησε. Υπάρχει ωστόσο κι ένα αισιόδοξο 61%, που πιστεύει ότι σε βάθος χρόνου το Brexit θα δικαιωθεί. Υπομονή και όλοι θα μάθουμε…