Η ομάδα του 3ου Γυμνασίου Θέρμης ανέπτυξε έναν βοηθό ανακύκλωσης, ο οποίος είναι ρομποτάκι που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την προώθηση της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων.
Μπορείτε να ψηφίσετε ΕΔΩ τη συμμετοχή.
Το 3 ο Γυμνάσιο Θέρμη συμμετέχει στο δίκτυο Οικολογικά Σχολεία, έχει τιμηθεί με πράσινη σημαία και συνεχώς πραγματοποιεί δράσεις και περιβαλλοντικά προγράμματα που ενισχύουν την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με τις δράσεις για τον ενεργό πολίτη οι μαθητές του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Η ρομποτική στην Υπηρεσία του Περιβάλλοντος» υλοποίησαν ένα project ρομποτικής,
εκπαιδευμένο με τεχνικές της Τεχνητής Νοημοσύνης, που βοηθάει τους μαθητές να ανακυκλώνουν σωστά τα σκουπίδια τους στο χώρο του σχολείου. Η ομάδα της ρομποτικής αποτελείται από πέντε μαθητές και οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, για δύο ώρες, μετά το πέρας των μαθημάτων.
Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε είναι οι υπολογιστές του εργαστηρίου Πληροφορικής καθώς και μία web κάμερα για λήψη εικόνας.
Για την δημιουργία του μηχανικού μοντέλου μάθησης χρησιμοποιήθηκε η https://machinelearningforkids.co.uk/ πλατφόρμα και για τον προγραμματισμό το περιβάλλον Scratch 3.0. και ένας μικροελεγκτής Micro:bit που αποτελεί τη διεπαφή μεταξύ χρήστη και ΑΙ συστήματος.
Το project ολοκληρώθηκε σε πέντε στάδια:
1. Έρευνα και συζήτηση για 17 βιώσιμους στόχους, προτάσεις με καταιγισμό ιδεών για προβλήματα προς επίλυση.
Επιλογή θέματος προς επίλυση.
2. Προετοιμασίας – Σχεδιασμού: Στο στάδιο αυτό αφού οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον διαθέσιμο εξοπλισμό,
ερεύνησαν τις δυνατότητες του και μελέτησαν παραδείγματα. Έγινε εισήγηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση από την υπεύθυνη καθηγήτρια και έτσι κατέληξαν όλοι μαζί στο σενάριο λειτουργίας του project. Στο σημείο αυτό χωρίστηκαν σε ομάδες. Η μία ασχολήθηκε με την υλοποίηση και τον προγραμματισμό που αφορούσε το μοντέλο μηχανικής μάθησης και η δεύτερη με την κατασκευή και τον προγραμματισμό του micro:bit.
3. Υλοποίησης: η μία ομάδα εκπαίδευσε το μοντέλο μηχανικής μάθησης να αναγνωρίζει το χαρτί και το
πλαστικό. Η δεύτερη ομάδα ασχολήθηκε με τη διεπαφή του microbit και την επικοινωνία του μαθητή με το μοντέλο μηχανικής μάθησης.
4. Δοκιμής και βελτιώσεων: Οι δύο ομάδες συνεργάστηκαν, έκαναν δοκιμές με διάφορα αντικείμενα και λόγω μη σίγουρης απάντησης του μοντέλου σε ορισμένες περιπτώσεις, εκπαίδευσαν ακόμη περισσότερο το μοντέλο μηχανικής μάθησης και αποφάσισαν να το δουλέψουν με δύο υλικά: χαρτί και πλαστικό. Αποφάσισαν να βελτιώσουν τον κώδικα ελέγχου του ρομποτικού μηχανισμού εμπλουτίζοντας το αρχικό σενάριο, βάζοντας δηλαδή και την παράμετρο ο βοηθός να απαντάει λεκτικά (text to speech λειτουργία) στον χρήστη. Συζήτησαν επιπλέον τρόπους βελτίωσης του project και κατέληξαν στο τελικό προϊόν.
5. Παρουσίαση και επίδειξη: Οι μαθητές συνέλεξαν φωτογραφικό υλικό και ετοίμασαν παρουσίαση για το project, καθώς και ένα ιδιόχειρο σκηνικό-μακέτα για να στηθεί και να είναι σε θέση να το επιδείξουν επιτρέποντας σε άλλους μαθητές να δοκιμάσουν το μοντέλο.
Η ομάδα των μαθητών αποτελείται από τους: Κωνσταντίνο Αλευρίδη, Αλέξανδρο Γεωργούλα, Αλέξανδρο Καραγιάννη,
Χαράλαμπο Σπυρίδη και Θοδωρή Τοτσίδη, ενώ η υπεύθυνη καθηγήτρια είναι η Μαρία Μανώλη.
Η συμμετοχή του 3 ου Γυμνασίου Θέρμης στον BRAVO SCHOOLS αποτελεί λαμπρό παράδειγμα του πώς η εκπαίδευση και η τεχνολογία μπορούν να συνεργαστούν για έναν καλύτερο κόσμο. Μέσα από τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, οι μαθητές του δείχνουν ότι η λύση στα περιβαλλοντικά προβλήματα μπορεί να αρχίσει από την τάξη.