Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα είναι και ο… μοναδικός δημοκρατικός πρόεδρος στην ιστορία της Τυνησίας, καθώς ο δικαστικός διάδοχός του, Καΐς Σαϊέντ, που εξελέγη πανηγυρικά ως αντίπαλον δέος των διεφθαρμένων ελίτ, μεταμορφώνεται μέρα με τη μέρα σε ένα κακέκτυπο Ερντογάν/Ασαντ, χωρίς καν τη φιλολαϊκή πατίνα του Μαδούρο.
Για αρκετά χρόνια, η Τυνησία θεωρούταν το μοναδικό πετυχημένο υπόδειγμα της «Αραβικής Ανοιξης», με κοινοβουλευτισμό και ελευθερίες πρωτόγνωρες στον αραβικό κόσμο. Ακόμη και η πολιτική συνύπαρξη ισλαμιστών-κοσμικών ήταν αξιοθαύμαστη. Το πείραμα εδώ και λίγα χρόνια έλαβε τέλος, υπό τα αδιάφορα βλέμματα της Ευρώπης, που αντιμετωπίζει τον αυταρχικό πρόεδρο Σαϊέντ μόνο ως ανάχωμα των μεταναστευτικών ροών και εγγυητή της ασφάλειας των ενεργειακών πηγών από τη Β. Αφρική (Λιβύη, Αλγερία). Για τις πολιτικές και ατομικές του ελευθερίες, ο λαός της Τυνησίας πρέπει να (ξανα)παλέψει μόνος.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Στις 6 Οκτωβρίου, η Τυνησία έχει προεδρικές εκλογές και ο ημι-δικτατορικός ηγέτης της δείχνει τον ίδιο σεβασμό στους αντιπάλους του με τον… Εντι Ράμα.
Ετσι, κανείς δεν παραξενεύτηκε όταν προχθές δικαστήριο της Τύνιδας καταδίκασε τη βασική αντίπαλό του, Αμπίρ Μουσί, σε 2 χρόνια φυλάκιση για… «προσβολή της εκλογικής επιτροπής». (Με ανάλογη κατηγορία προσπάθησε ο Ερντογάν να βγάλει από τη μέση τον Εκρέμ Ιμάμογλου.)
Η Δικαιοσύνη κινήθηκε κατά της Μουσί αμέσως μόλις εκείνη έθεσε υποψηφιότητα, βγάζοντας με συνοπτικές διαδικασίες εκτός μάχης άλλους τέσσερις αντιπάλους του προέδρου. Ο διακεκριμένος πολιτικός Αμπντελατίφ Μεκί, ο ακτιβιστής Νιζάρ Τσααρί και οι δικαστές Μουράντ Μασουντί και Αντέλ Ντου καταδικάστηκαν όλοι τη Δευτέρα σε 8 μήνες φυλάκιση και αποκλεισμό από τις εκλογές για… απόπειρα εξαγοράς ψήφων! Τύνιδα και Χειμάρρα βρίσκονται απέναντι στις μεσογειακές ακτές, αλλά πόσα τις ενώνουν…