Οπως αποκάλυψε η υπουργός Παιδείας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, μόνο 8 από τα 24 πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν καταθέσει σχέδια ασφαλείας, παρόλο που υποχρεούνται από τον νόμο. Κάποιοι πρυτάνεις θέτουν θέμα κονδυλίων υποστηρίζοντας πως δεν φθάνουν, κάτι που, αν όντως ισχύει, τότε οφείλουν να διεκδικήσουν περισσότερα από την Πολιτεία. Η κοινωνία θα σταθεί στο πλάι τους, αρκεί να δείξουν με συγκεκριμένα στοιχεία ποια έργα έχουν ήδη υλοποιήσει, ποια προχωρούν, ποια σχεδιάζονται για αργότερα και ποια είναι ανέφικτα και χρήζουν επανασχεδιασμού. Εκτός και αν έχουν διαφορετική προσέγγιση, οπότε και πάλι οφείλουν να το ξεκαθαρίσουν.
Εχουμε ξαναπεί πως οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία απαιτούν συναίνεση και όχι συγκρούσεις και το κυριότερο χρειάζονται κοινή λογική. Ειλικρινά, υπάρχει κάποιος που προτιμά να διακινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από το να εφαρμόσει κάποια πρακτικά μέτρα όπως η ελεγχόμενη είσοδος; Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί με την ύπαρξη εσωτερικών σχεδίων ασφαλείας, δηλαδή εξόδους διαφυγής και τρόπους πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση φωτιάς;
Φυσικά στη Σύνοδο των Πρυτάνεων συζητούνται και άλλα θέματα, επίσης σημαντικά, όπως η διαγραφή των αιωνίων. Εδώ θα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικές κινήσεις, αφού αν εφαρμοστεί οριζόντια ο νόμος, τότε τα πανεπιστήμια θα χάσουν σχεδόν τους μισούς φοιτητές τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (2023), υπάρχουν 695.678 εγγεγραμμένοι φοιτητές, από τους οποίους οι 361.888 είναι ενεργοί (ποσοστό 52,02%), ενώ το ανώτατο όριο έχουν ξεπεράσει 333.790 εγγεγραμμένοι φοιτητές (47,98%). Είναι προφανές πως πίσω από ένα τόσο μεγάλο ποσοστό κρύβονται οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι, οι οποίοι πρέπει να ληφθούν υπόψη και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους φοιτητές που συμμετέχουν στις εξετάσεις και είναι κοντά στη λήψη του πτυχίου τους.