Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ είχε πολύ ενδιαφέρον, δεν είναι τυχαίο ότι η τηλεθέασή της ήταν υψηλή για τα δεδομένα της δημόσιας τηλεόρασης.
Ο Γιώργος Κουβαράς έθεσε με σαφήνεια όλες τις ερωτήσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη και ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του γνωρίζοντας ότι το βασικό του πλεονέκτημα είναι η σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτίσει με ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού λειτούργησε ως ένας μοχλός αποσυμπίεσης. Οταν τα θέματα αναλύονται και εξηγείται η λογική που οδήγησε στη λήψη των αποφάσεων, σχεδόν αυτόματα ξεπερνιούνται δύσκολες καταστάσεις. Και ο Μητσοτάκης πέτυχε την αποδραματοποίηση ενός ευαίσθητου θέματος όπως είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.
Ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει την παρένθετη μητρότητα, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έχουμε δηλαδή στην Ελλάδα «γονέα 1» και «γονέα 2». Η νομοθετική πρωτοβουλία γίνεται προκειμένου τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών να έχουν ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά. Και αυτό θα γίνει με τη νομοθέτηση του πολιτικού γάμου. Κανείς δεν πρόκειται να ζημιωθεί με αυτή την εξέλιξη, όπως δεν διαταράχθηκε η λειτουργία της κοινωνίας με τη θεσμοθέτηση του Συμφώνου Συμβίωσης.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Οι διαφωνίες είναι απολύτως σεβαστές και όταν αναφερόταν ο πρωθυπουργός στη στάση της Εκκλησίας είχε ακριβώς πίσω από το γραφείο του μία εικόνα της Μεγαλόχαρης. Είναι απολύτως σαφές ότι η Εκκλησία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπως δεν το κάνει για τον πολιτικό γάμο συνολικά.
Σε πολιτικό επίπεδο, η αποσυμπίεση έγινε μέσω της θέσης του πρωθυπουργού ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα τοποθετηθούν στη Βουλή ψηφίζοντας κατά συνείδηση. Το ίδιο είχε συμβεί με τη νομοθέτηση του Συμφώνου Συμβίωσης. Με αυτό τον τρόπο αποφορτίζεται το πολιτικό κλίμα και το ενδιαφέρον μετατοπίζεται και στο τι θα πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κινήθηκε όπως οι κομματάρχες του κόμματός του τη δεκαετία του ΄80. Είπε ότι δεν «θα δέσει τα κορδόνια του Μητσοτάκη», υπονοώντας ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τη διάταξη όταν αρκετοί βουλευτές της ΝΔ δεν θα πράξουν το ίδιο, μετατρέποντας όμως ένα θέμα δικαιωμάτων σε κομματικό παίγνιο. Δέχθηκε την απάντηση του πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγόρησε τον Ανδρουλάκη για «εργαλειοποίηση» και πλέον ό,τι και να κάνει το ΠΑΣΟΚ θα βγει χαμένο. Εάν ψηφίσει τη διάταξη θα «δένει τα κορδόνια της κυβέρνησης» κατά την έκφραση του προέδρου του, εάν όχι, θα βρεθεί σε πλήρη αντίθεση με όσα πρεσβεύει περί δικαιωμάτων.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπαινιχθεί ότι δεν πρόκειται να «ψηφίσει τσάμπα» τη διάταξη, δικαιωματιστές αλά καρτ και στην Κουμουνδούρου. Ωστόσο, ξεχώρισε η δήλωση του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος μιλώντας στα «Παραπολιτικά» τόνισε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ψηφίσει την πρόταση Μητσοτάκη. Ο ίδιος εξήγησε πως «εάν από τα δέκα σημεία που προτείναμε έγιναν δεκτά τα οκτώ είναι μία θετική εξέλιξη».
Το θέμα τελικώς προσγειώνεται στις πραγματικές του διαστάσεις. Η κυβέρνηση δεν θα πέσει, όπως ονειρεύονταν ορισμένοι, η Νέα Δημοκρατία δεν θα διασπασθεί αλλά θα αποδείξει για άλλη μία φορά πως είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, ενώ κανείς δεν θα μπει στα χωράφια της Εκκλησίας ή θα προσπαθήσει να επιβάλει την άποψή του σε όσους διαφωνούν.