Πρώτα και κύρια, πώς θα αποφύγουν μια μαζική παλαιστινιακή έξοδο προς τη χώρα τους σε περίπτωση που ο Νετανιάχου επιμείνει στα σχέδιά του. Οι Αμερικανοί μέχρι στιγμής του κρατάνε το χαλινάρι, αλλά κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει το επόμενο διάστημα σε μια περιοχή που θυμίζει κινούμενη άμμο. Αλλωστε, αν η ανθρωπιστική καταστροφή της Γάζας πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, οι πιέσεις στην Αίγυπτο θα ενταθούν.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Στις κάλπες ο Σίσι δεν έχει αξιόλογο αντίπαλο – τους δύο πιο επικίνδυνους φρόντισε να τους φυλακίσει. Τον απασχολεί όμως μια πιθανή αύξηση του ποσοστού αποχής (το 2018 ήταν 41,5%), που είναι πρακτικά ο μοναδικός τρόπος για τους Αιγύπτιους να εκφράσουν μαζικά τη δυσαρέσκειά τους. Ηδη 10 χρόνια στην εξουσία, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο Σίσι δεν έχει καταφέρει να τιθασεύσει την ακρίβεια. Ο επίσημος πληθωρισμός είναι 40% και τα δύο τρία των Αιγυπτίων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Επί Σίσι το δημόσιο χρέος τριπλασιάστηκε, μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά προγράμματα έμειναν περισσότερο στα χαρτιά και ο στρατός εξακολουθεί να κυριαρχεί στην οικονομία.
Κατά τα άλλα, ο πέμπτος Αιγύπτιος πρόεδρος από τις τάξεις του στρατεύματος μετά το 1952 χαλαρώνει κατά διαστήματα τη βαλβίδα της καταστολής απελευθερώνοντας μαζικά πολιτικούς κρατουμένους. Ομως στο ίδιο διάστημα συλλαμβάνει… τριπλάσιους ή τετραπλάσιους, μένοντας στον ίδιο παρονομαστή.
Το αποτέλεσμα των εκλογών θα ανακοινωθεί στις 18 Δεκεμβρίου. Μένει να φανεί αν ο πρόεδρος θα λάβει λιγότερο από το… 96% των δύο προηγούμενων αναμετρήσεων καθώς και η σειρά κατάταξης των τριών αντιπάλων στους οποίους επέτρεψε να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Εκαναν μάλιστα και τηλεοπτικό ντιμπέιτ, στο οποίο φυσικά ο Σίσι δεν μπήκε στον κόπο να συμμετάσχει, στέλνοντας στη θέση του έναν… βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος του Εθνικού Μέλλοντος.