Υπάρχει λοιπόν το ηθικό στοιχείο, που το έφαγε η γνωστή μαρμάγκα του «ηθικού πλεονεκτήματος». Υπάρχει όμως και η πιο πρακτική πλευρά του θέματος. Η σφοδρότητα της αντίδρασης του Στ. Κασσελάκη -μέχρι και εξώδικο στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή έστειλε!- προδίδει μια ανησυχία για αυτό καθαυτό το «πόθεν έσχες» που έστειλε μαζί με τη μισή υποψηφιότητά του. Μια ανησυχία που φωτίζεται, ως προς το περιεχόμενό της, από τα ερωτήματα που διατυπώνει η ΕΦΣΥΝ, η οποία το αποκάλυψε. Π.χ. από πού προέρχονται τα εισοδήματα 1,7 εκατ. δολαρίων που δηλώνει. Ή γιατί υπάρχουν κραυγαλέες διαφορές μεταξύ του excel που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη παραμονές ευρωεκλογών, με το «πόθεν έσχες» που κατέθεσε τώρα μαζί με τη μισή υποψηφιότητά του. Ή γιατί δεν είχαν κατατεθεί οι συμμετοχές του εκτός από την Osios και σε fund με ποσά σχεδόν 3 εκατ. δολάρια. Επίσης φαίνεται ότι δεν υπάρχει ταύτιση και στις καταθέσεις του, ενώ στο excel δεν γίνεται καμία αναφορά σε κοινό λογαριασμό με τη μητέρα του, ενώ γινόταν αναφορά σε δύο κοινούς λογαριασμούς με τον σύζυγό του.
Την ίδια στιγμή, συνεργάτες του Στ. Κασσελάκη αφήνουν διαπεραστικές αιχμές για το παρελθόν αλλά και για το παρόν στελεχών των «87», τα οποία διετέλεσαν μέλη των κυβερνήσεων Τσίπρα. Αιχμές σχεδόν φωτογραφικές, που αφήνουν να εννοηθεί ότι έχει κι αυτός στα χέρια του «ντοκουμέντα» για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του και το «σύστημά» τους.
Ολα αυτά έχουν σασπένς, καταναλώνονται εύκολα από μια κοινωνία η οποία, σε σημαντικό βαθμό, παραμένει «κουτσομπόλα». Υπάρχει όμως και το αμιγώς πολιτικό ζήτημα: Ο,τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ συνιστά απροκάλυπτη ανθρωποφαγία ένθεν κακείθεν. Κανονική ανθρωποφαγία μεταξύ «συντρόφων». Οι διαφορές τους έχουν πάψει προ πολλού να έχουν στοιχεία πολιτικής διαφωνίας και παραπέμπουν σε ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να τις λύσουν μόνο δικαστικά.
Είναι πάρα πολύ πιθανόν πλέον, μετά και τα όσα τραγικά συνέβησαν χθες στην -και πάλι- θυελλώδη συνεδρίαση της Π.Γ. να μην γίνει Συνέδριο κι αυτή η «σουργελοποίηση» να λήξει με κάποια δικαστική απόφαση. Καθώς στην έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ε., που θα γίνει το Σάββατο, ο Στ. Κασσελάκης θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής του. Αρα, λογικά, συνέδριο γιοκ. Αλλωστε, το παιχνίδι που παίζεται εδώ και αρκετούς μήνες ήταν ποιος θα κρατήσει τη σφραγίδα και το ταμείο του κόμματος με την κρατική επιχορήγηση. Ο Στ. Κασσελάκης βρέθηκε πολύ κοντά στο να κερδίσει αυτό το «μαύρο παιχνίδι», αλλά φαίνεται να τον τρώνε οι «παλιοί», που είναι πολύ πιο έμπειροι.
Αλλά και η τελική πολιτική κατάληξη θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, εξίσου τραγική. Οι «87», που είναι τα απομεινάρια του πολυ-ηττημένου και πολυτραυματία ΣΥΡΙΖΑ, να προσποιηθούν την «εναλλακτική λύση» με μονοψήφια ποσοστά και ο Στ. Κασσελάκης να κάνει ένα κόμμα-ΙΚΕ επίσης μικρών διαστάσεων, το οποίο θα πλατσουρίζει σε ρηχά νερά.
ΑΙΧΜΗ
ΠΟΛΛΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ
Κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε την ευκαιρία του να μεγαλώσει και να διεκδικήσει να γίνει πραγματικός πόλος απέναντι στην κυβέρνηση. Καμία διεύρυνση δεν υπήρξε, η συμμετοχή τελικά ήταν μικρή, δεδομένων των συνθηκών που έγινε η εκλογή, και οι λύσεις που προέκυψαν είναι η παλιά, πεπερασμένων δυνατοτήτων, λύση του Ν. Ανδρουλάκη και η νέα, αλλά «κασσελακίζουσα» λύση του Χ. Δούκα. Με καμία από τις δύο λύσεις το ΠΑΣΟΚ, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, δεν μπορεί να ξεφύγει από την κατηγορία «μικρομεσαίο κόμμα».
Την επόμενη Κυριακή είναι πολύ πιθανόν να «κερδίσει» η αποχή και την προεδρία ο Ν. Ανδρουλάκης. Αφού όσο πιο μικρό γίνεται το εκλογικό σώμα, τόσο δυναμώνει η επιρροή των μηχανισμών. Στις εσωκομματικές εκλογές του 2021 δεν πήγε να ψηφίσει στον β’ γύρο το 24% (65.000) από τις 270.000 που είχαν ψηφίσει την πρώτη Κυριακή. Με δεδομένα ότι: 1. Δεν θα δοθούν γραμμές από τους 4 που έμειναν εκτός β’ γύρου 2. Ακόμα κι αν δινόντουσαν, δεν θα έβρισκαν απήχηση 3. Τις θέσεις που έχει ο καθένας από τους 4, η αποχή και η εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη θα κερδίσουν.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Οπότε το μείζον ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ είναι τι μπορεί να περιμένει από έναν ηγέτη ο οποίος είχε τρεις φορές την ευκαιρία να αλλάξει τα δεδομένα και δεν τα άλλαξε. Ο οποίος δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, ενώ είχε αρχίσει η σήψη του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε σημαντική φθορά της Ν.Δ.;
Τελικά, ίσως πολλή φασαρία για το τίποτα…
Η μάχη του Προϋπολογισμού
Σε συνθήκες πολιτικής ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και στασιμότητας του ΠΑΣΟΚ, θεωρείται απίθανο να βρεθεί γαλάζιος βουλευτής ο οποίος δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στην ψήφιση του Προϋπολογισμού, όπως προσδοκά η αντιπολίτευση. Η θεωρία των «ομάδων» τελειώνει, μαζί με τα πολλά σενάρια που διακινήθηκαν τον τελευταίο καιρό. Ενδιαφέρον είναι ότι γενικός εισηγητής στον Προϋπολογισμό θα είναι ο Νότης Μηταράκης. Το Μέγαρο Μαξίμου, πέραν των γνώσεων και της πολιτικής επάρκειας του πρώην υπουργού, φαίνεται πως έχει εκτιμήσει τη στάση του αφότου έφυγε από την κυβέρνηση. Ηταν από τους λίγους βουλευτές που έβαλαν πλάτη σε όλα τα δύσκολα της κυβέρνησης και στην εκλογική του περιφέρεια, τη Χίο, η Ν.Δ. πέτυχε στις ευρωεκλογές ένα από τα καλύτερα σκορ σε όλη την επικράτεια…
Περιζήτητος ο Γερουλάνος
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Γερουλάνος, στις δύο συναντήσεις που είχε χθες με τον Ν. Ανδρουλάκη και τον Χ. Δούκα, δέχθηκε δελεαστικές προτάσεις οι οποίες μοιάζουν μεταξύ τους. Ο Χ. Δούκας θα τον ήθελε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι ο ίδιος δεν θα είναι στη Βουλή. Ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης θα ήθελε να σηματοδοτήσει την αλλαγή από το «κλειστό σύστημα» λήψης των αποφάσεων, με τον Π. Γερουλάνο σε ισχυρό κοινοβουλευτικό -και όχι μόνο- ρόλο. Το θέμα και για τους δύο υποψήφιους αρχηγούς είναι πώς θα αποφασίσει ο Π. Γερουλάνος. Ο οποίος ήταν μεταξύ αυτών που έθεσαν εξαρχής θέμα ηγεσίας…
ΑΠΟΡΙΕΣ-1
Εντάξει, κυρία Τζάκρη, το «σακάκι» του Στ. Κασσελάκη κερδίζει το Συνέδριο με 92%. Αν όμως δεν γίνει Συνέδριο, θα μείνει στην κρεμάστρα;
ΑΠΟΡΙΕΣ-2
Μήπως η Α. Διαμαντοπούλου -διά αντιπροσώπων της- θα είναι πιο σκληρή απέναντι στον Χ. Δούκα απ’ ό,τι θα είναι ο Ν. Ανδρουλάκης;