Η ενέργεια είναι ακριβή υπόθεση για την εθνική μας οικονομία, καθώς σε μεγάλο βαθμό εισάγεται και η επάρκειά της δεν είναι δεδομένη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, η Ελλάδα έχει χάσει ανάπτυξη της τάξης του 4% με 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος πληρώνοντας στο εξωτερικό τις εξωφρενικές αυξήσεις τιμών του φυσικού αερίου. Εάν δεν μεσολαβούσε η ενεργειακή κρίση, η ανάπτυξη στη χώρα μας φέτος θα έσπαγε κάθε ρεκόρ προσεγγίζοντας διψήφια ποσοστά. Σήμερα θα μάθουμε από τη Στατιστική Αρχή πώς κινήθηκε η οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο και ελπίζουμε πως τα νέα θα είναι θετικά.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον υβριδικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο Πούτιν κλείνοντας τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου και όλοι οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν πλέον ότι το άσχημο σενάριο για ενέργεια και θέρμανση με δελτίο μπορεί να γίνει το βασικό. Η Ελλάδα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη αν και η ενεργειακή της τροφοδοσία δεν εξαρτάται από τον αγωγό Nord Stream, που έχει κλείσει επ’ αόριστον για τις χώρες της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης. Για αυτό και πρέπει να ξεκινήσει εδώ και τώρα εθνική εκστρατεία για εξοικονόμηση ενέργειας, οι σπατάλες στην ενέργεια κοστίζουν πανάκριβα και απειλούν την οικονομική και παραγωγική μας ευστάθεια. Ολοι μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την υπόθεση, δήμοι, περιφέρειες, υπουργεία, ιδιωτικός τομέας, νοικοκυριά, ώστε η εξοικονόμηση του αερίου να καλυφθεί από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η μείωση της κατανάλωσης να μη σημαίνουν κλειστές επιχειρήσεις ή νοικοκυριά χωρίς θέρμανση.
H «κομμουνιστική απειλή» στις ΗΠΑ
Γιατί ο κίνδυνος να υπάρξει δελτίο και στην Ελλάδα είναι υπαρκτός. Σύμφωνα με ανάλυση του καλά ενημερωμένου euro2day.gr, η πίεση στην εγχώρια αγορά, δηλαδή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα γίνει ορατή εάν τεθεί φραγή στη δίοδο τροφοδοσίας ρωσικού αερίου μέσω Τουρκίας (Turk Stream), από την οποία προμηθευόμαστε και εμείς το αέριο, ή εάν γίνει υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη της Ενωσης η μείωση της κατανάλωσης κατά 15% τους χειμερινούς μήνες.
Σε ό,τι αφορά τον Turk Stream, μάλλον η ροή θα συνεχισθεί απρόσκοπτα καθώς η Ρωσία δεν θα ήθελε να χάσει από την επιρροή της την Αγκυρα και για αυτό παίζει με τις «κάνουλες» προς τη Γερμανία. Υπάρχει όμως πάντα το ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες να αποφασίσουν την υποχρεωτική μείωση του αερίου κατά 15% προκειμένου να βγει ο χειμώνας, καθώς οι αποθήκες, που έχουν γεμίσει κατά 85%, επαρκούν για διάστημα 2-3 μηνών.
Το τοπίο είναι εφιαλτικό και η Ευρώπη, αν δεν αντιδράσει με αποφασιστικότητα χαράσσοντας ενιαία ενεργειακή πολιτική και ανοίγοντας το πουγκί της για την κάλυψη των αναγκών όλων των χωρών, θα μπει στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του λαϊκισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο «πόλεμο» στον οποίο έχει εμπλακεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και για να κερδηθεί χρειάζεται πολιτική τόλμη και όχι γραφειοκρατική επάρκεια. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει να φυλάξει τα νώτα της, η εξοικονόμηση της ενέργειας είναι ζήτημα εθνικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπισθεί από όλους.