ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ρεπορτάζ του Guy Hedgecoe στο BBC είναι μία από τις πιο σύγχρονες προσεγγίσεις σε αυτό που λέει το κλασικό κλισέ «οικονομία είναι οι άνθρωποι». Ολοι οι άνθρωποι. Ο τίτλος είναι «Η Ισπανία προσβλέπει στους μετανάστες για να οδηγήσουν την οικονομία». Δύο είναι οι λόγοι που φέρνουν στο επίκεντρο της συγκεκριμένης συζήτησης την Ισπανία που σε συγκεκριμένα πεδία συγγενεύει -και μάλιστα στενά- με την Ελλάδα. Πρώτος λόγος είναι ότι η Ισπανία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες χώρες υποδοχής μεταναστών. Και δεύτερος είναι ότι και αυτή αντιμετωπίζει ή ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ακόμα μία γκάμα οικονομικών προβλημάτων που σχετίζονται με την υπογεννητικότητα. Αν και οι δύο θυμίζουν Ελλάδα, σωστά θυμίζουν.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Οικονομικών Díaz-Giménez, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, έχει προειδοποιήσει την ισπανική κυβέρνηση: «Αν θέλετε να αυξήσετε το ΑΕΠ, εάν θέλετε να μπορείτε να συνεχίσετε να πληρώνετε τις συντάξεις όλων των συνταξιούχων, πρέπει να αυξήσετε το ΑΕΠ με διαφορετικό τρόπο από τον τρόπο που το αυξάνουμε τώρα, γιατί δεν θα υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι, εκτός και αν τροφοδοτήσετε την αγορά με χέρια μέσω της μετανάστευσης». Αυτό προέκυψε και από μία έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, τον περασμένο Απρίλιο, που αναφέρεται στο προβλεπόμενο έλλειμμα εργατικού δυναμικού. Ανέφερε ότι η χώρα θα χρειαστεί περίπου 25 εκατομμύρια μετανάστες τα επόμενα 30 χρόνια. Ενα τρομακτικό νούμερο αν προσπαθήσει κανείς να το μεταφέρει στην ελληνική πραγματικότητα.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ διαφορά. Η ισπανική κυβέρνηση έχει θέσει αυστηρούς όρους νομιμοποίησης και ενσωμάτωσης περίπου 500.000 μεταναστών από τη Λατινική Αμερική αλλά και από την Υποσαχάρια Αφρική που σχεδιάζει να συμπεριλάβει σε σχετικό νομοσχέδιο. Αν, βέβαια, κατορθώσει να ξεπεράσει τις κοινωνικές αντιδράσεις καθώς μόνο το 9% των Ισπανών συνδέει τους μετανάστες με την οικονομική πρόοδο, το 30% τους συνδέει με την ανασφάλεια και το 57% πιστεύει ότι είναι πάρα πολλοί.
ΠΑΡ’ ΟΛΑ αυτά η ισπανική κυβέρνηση -ο αριστερός συνασπισμός, δηλαδή- θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην ισπανική κοινωνία, την εκμάθηση της ισπανικής γλώσσας, άλλες χρήσιμες και υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις και συνεργασία με εταιρίες και εργοδοτικούς φορείς για την επαγγελματική απορρόφηση των μεταναστών. Και, προσέξτε, προτεραιότητα στη νομιμοποίηση θα έχουν όσοι εξ αυτών επιθυμούν να εργαστούν και συναινέσουν σε διαρκή σχέση με κρατικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής τους πορείας.