Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Θα είμαι ζόρικη, διαμηνύει η Μέι στον Γιούνκερ, με τον τελευταίο να σηκώνει το γάντι. Ταυτόχρονα, τα βρετανικά ειδησεογραφικά δίκτυα, ανάμεσά τους και το BBC, ασχολούνται με τις κοινωνικές επιπτώσεις του Brexit, προσπαθώντας να εκτιμήσουν την ανυπολόγιστη ζημιά που θα επιφέρει στον ακαδημαϊκό και πνευματικό κόσμο της χώρας η έξοδος από την Ε.Ε.
Υπολογίζεται πως περίπου ένας στους έξι διδάσκοντες στα πανεπιστήμια της χώρας προέρχεται από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ οι ξένοι φοιτητές ξεπερνούν τις 127.000. Αν δεν λάβουμε μέτρα, η βρετανική κυριαρχία στην ανώτατη εκπαίδευση κινδυνεύει άμεσα, φωνάζουν στην Τερέζα Μέι οι ακαδημαϊκοί και της στέλνουν το δικό τους «λογαριασμό». Η οικονομική αξία του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου ανέρχεται σε 73 δισ. λίρες (περίπου 86 δισ. ευρώ), υπολογίζοντας σε αυτό το ποσό τα πάντα: Από τα δίδακτρα μέχρι τις 750.000 θέσεις εργασίας.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Το θέμα αφορά άμεσα και εμάς, αφού ανάμεσα σε αυτά τα λαμπρά μυαλά που σπουδάζουν ή εργάζονται στη Βρετανία βρίσκονται χιλιάδες Ελληνες, οι οποίοι διαπρέπουν στην Οξφόρδη, στο Κέιμπριτζ, στο Εσεξ, στο LSΕ ή στο Γκόλντσμιθς. Το brain drain που φοβίζει τους Βρετανούς μήπως άραγε γίνει brain gain για την Ελλάδα; Μάλλον όχι, αφού και αν ακόμα δεν ληφθεί κανένα σοβαρό μέτρο για την παραμονή τους στη Μ. Βρετανία, η επιστροφή στην Ελλάδα δεν είναι η πρώτη τους επιλογή, καθώς μια σειρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών περιμένει με ορθάνοιχτες χώρες για να «κλέψει» τους καλύτερους της Γηραιάς Αλβιώνας.
Εδώ άλλωστε τις τους περιμένει; Πανεπιστήμια με πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, ελάχιστα ερευνητικά κονδύλια, μισθοί της πείνας και μια κυβέρνηση που φοβάται την αριστεία. Για αυτό και εξακολουθούμε να εξάγουμε επιστημονικό προσωπικό. Και μιας και τα πάντα στην εποχή των Μνημονίων μετρούνται με το χρήμα, οι Ελληνες επιστήμονες συμβάλλουν στις χώρες εγκατάστασης τους με 12 δισ. ευρώ ετησίως! Τόσο άξιοι είναι. Ολοι, λοιπόν, μπορεί να κερδίσουν από το Brexit της Βρετανίας, αλλά εμείς θα αποτελέσουμε εξαίρεση. Ξανά.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου