Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη και το περίφημο Plan Χ, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Οστιν, οραματίζεται να αλλάξει τώρα την οικονομική πολιτική της Γαλλίας ώστε να χειραφετηθεί, όπως λέει, από τη δογματική ιδεολογία της λιτότητας. Δηλαδή, από τη Γερμανία. «Ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει ο Μπενουά Αμόν αν κέρδιζε τις εκλογές; Μέσα σε μισή ώρα να τηλεφωνήσει στη Γερμανίδα καγκελάριο ώστε να αποδείξει στους Γάλλους και σε όλους τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να αλλάξει η οικονομική πολιτική με σοβαρό και αποφασιστικό τρόπο», λέει με έμφαση και συνεχίζει, θυμίζοντάς μας τον παλιό, κακό προεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ: «Και ο Αμόν θα πρέπει να πει “Οχι”. Να πει “Οχι, κυρία, πρέπει να αλλάξει η οικονομική κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε”. Αλήθεια πώς λένε το «Go back, κυρία Μέρκελ» στα γαλλικά;
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Μάλλον, όμως, δεν θα χρειαστεί να το μάθουμε αφού η πέμπτη θέση που δίνουν στον Αμόν οι δημοσκοπήσεις, κρατούν τις συμβουλές του οικονομολόγου εκεί που πρέπει να είναι: Στα αμφιθέατρα. Θυμίζουμε ότι ο Αμερικανός οικονομολόγος έλεγε πως η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν η δυναμική και η θέλησή της: «Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εφαρμόσει συμφωνίες σαν αυτές που έγιναν προ πενταετίας», είχε προβλέψει.
Μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου και χωρίς ακόμα να έχει αποκλειστεί η πιθανότητα ενός τέταρτου, η πρόβλεψη του Γκαλμπρέιθ επιβεβαιώνει αυτό που είχε πει το 1946 ο Henry Hazlitt: «Το σήμερα είναι ήδη το αύριο που ο κακός οικονομολόγος μάς παρότρυνε να αγνοήσουμε χθες». Για περισσότερα επ’ αυτού, στο βιβλίο «Οικονομικά σε ένα μάθημα», εκδόσεις Παπαδόπουλος.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου